Gespreksavond: Alles wat je wil weten over orgaandonatie

Laatst bijgewerkt: September 2017
logo-maakb-orgaandonatie-17.jpg

agenda

 De transplantatiegeneeskunde is een van de succesverhalen van de moderne geneeskunde. Ze laat ons toe om een ziek orgaan te vervangen door een gezond orgaan van een donor, en zo levens te redden. Maar er is een tekort aan donororganen.Eind 2016 stonden 1.217 Belgen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie, en jaarlijks sterven patiënten op de wachtlijst.

Wie heeft een transplantatie nodig? Hoe werkt orgaandonatie? Wie kan donor zijn? Wat zegt onze wetgeving over orgaandonatie? En is orgaandonatie na euthanasie mogelijk?

Deze vragen komen aan bod tijdens de gespreksavond. Als u zelf vragen heeft, dan krijgt u zeker de kans die te stellen. Sprekers Dhr. Luc Colenbie is transplantatiecoördinator in het UZ Gent. Hij is ervoor verantwoordelijk dat orgaandonatie en transplantatie vlot verlopen. Aan de hand van zijn ervaring vertelt hij ons wat orgaandonatie en -transplantatie is, en hoe het in de praktijk werkt.

Dr. Lieve Thienpont is psychiater en Leif-arts. Zij zal ons meer vertellen over orgaandonatie na euthanasie. Een getuige vertelt zijn persoonlijke verhaal over het leven voor en na de transplantatie.

Wanneer 
Donderdag 23 november 2017 om 19u30 

Waar 
Zuilenzaal, Geuzenhuis, Kantienberg 9 te 9000 Gent.

Met het openbaar vervoer Aan het station Gent-Sint-Pieters kan u de volgende bussen nemen tot aan de halte ‘Muinklaan’: 55 – 57 – 58 en 70 – 71 – 72 – 73 – 74 – 76 – 77. Aan het station Dampoort kan u de bussen 70 t/m 74 – 76 & 77 nemen tot de halte ‘Muinklaan’. Deze halte is op wandelafstand van het Geuzenhuis. 

Met de auto Met de intrede van het nieuwe circulatieplan is het Geuzenhuis niet meer te bereiken via de Overpoortstraat. Best rijd je via Ter Platen het bruggetje over om op de Kantienberg te geraken. Er is parkeergelegenheid in de ondergrondse parking van het Sint-Pietersplein.

Inschrijven 
Kan via info@demaakbaremens.org of 03/205 73 10.

De gespreksavond is gratis, een vrije bijdrage ter plaatse wordt geapprecieerd. Deze gespreksavond sluit mooi aan bij de filmvoorstelling van ‘Réparer les vivants’ op zondag 19 november in Kask-cinema te Gent. Beide activiteiten worden georganiseerd door De Maakbare Mens en Vonkel in het kader van de cyclus ‘Rondom dood’.

https://www.demaakbaremens.org/agenda/gespreksavond-over-orgaandonatie/


verschenen op : 28/09/2017 , bijgewerkt op 28/09/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub