Gezondheidsraad: meer bewegen zorgt voor gezondheidswinst

123-vr-sport-loopschoenen-bewegen-08-17.jpg

nieuws

Er is veel gezondheidswinst te behalen als we meer zouden gaan bewegen. Daarom adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad om mensen te stimuleren om structureel meer te bewegen en minder stil te zitten. 

De Gezondheidsraad heeft nieuwe Beweegrichtlijnen opgesteld. Voorheen werd gewerkt met drie verschillende beweegnormen: De Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de fitnorm en de combinorm. De Gezondheidsraad komt nu met één duidelijke richtlijn. 
  •  Volwassenen wordt geadviseerd om wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief te bewegen, verdeeld over meerdere dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Hierbij kun je denken aan wandelen en fietsen. Daarnaast is het advies om 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen zoals traplopen, herhaald opstaan vanuit zit, fitnessoefeningen en krachttraining. 
  • Voor ouderen komen hier ook balansoefeningen bij, te denken valt aan yoga. 
  • Kinderen (van vier tot achttien jaar) wordt aangeraden minimaal 1 uur per dag een matig intensieve inspanning te doen en 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen. 
Daarnaast raadt de Gezondheidsraad iedereen aan om minder stil te zitten.

Ruim de helft van de volwassenen en kinderen haalt de nieuwe richtlijnen niet. Mensen moeten daarom het bewegen meer gaan integreren in hun dagelijks leven; bijvoorbeeld door lopend of op de fiets naar school of werk te gaan.

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is een minimumrichtlijn om mensen die weinig actief zijn te motiveren in beweging te komen. Mensen die aan deze richtlijn voldoen kunnen door meer bewegen nog meer gezondheidswinst behalen.   
Bewegen is niet alleen sporten, ook wandelen, fietsen, tuinieren, ramen wassen, badkamer schoonmaken en buiten spelen telt mee. Het is belangrijk om bewegen onderdeel te maken van je dagelijkse activiteiten: de trap nemen in plaats van de lift, fietsen of lopen naar je werk, school of winkel. 

Gezondheidswinst
Bewegen is gezond voor alle leeftijdsgroepen. Het gaat hierbij zowel om activiteiten gericht op uithoudingsvermogen als op kracht (spierversterkend). Uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten toenemen naarmate de hoeveelheid beweging toeneemt. Relatief wordt de meeste gezondheidswinst geboekt door van lichamelijk inactief actief te worden (ten minste matig intensief).

Veel zitten lijkt daarentegen ongunstig voor de gezondheid: veel zitten hangt samen met een hoger risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Het verband wordt echter zwakker naarmate mensen ook meer bewegen en is niet aanwezig bij mensen die heel veel bewegen (ruim boven de huidige beweegnorm).

Volgens de Gezondheidsraad verkleint voldoende bewegen de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Ook hangt veel bewegen samen met een lagere kans op borst- en darmkanker en een lagere kans op vroegtijdig overlijden.

Bij ouderen verlaagt bewegen bovendien de kans op botbreuken, en wordt de loopsnelheid en spierkracht verbeterd. Veel bewegen hangt bij deze groep ook samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie. 

Bij kinderen verlaagt bewegen depressieve symptomen, verbetert het de insulinegevoeligheid en zorgt bewegen voor een verbetering van de botkwaliteit, spierkracht en fitheid. Bij kinderen met overgewicht en obesitas zorgt bewegen voor een verlaging van de BMI en vetmassa. 

Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram