Koken in het weekend, eten de hele week

HD-koken-in-weekend-teaser-08-17.jpg

boeken-interviews Geen tijd om elke dag te koken? Geen zin in ongezonde, kant-en-klare maaltijden?
Dan moet je ‘slim koken’: in het weekend, wanneer je wat meer tijd hebt, lekker ‘healthy food’ bereiden dat je op drukkere momenten enkel nog moet opwarmen en/of afwerken.

Slim koken

In het boek ‘Koken in het weekend, eten de hele week’ word je geholpen om je koelkast en diepvriezer te vullen met zelfbereide maaltijden, op basis van gezonde en vertrouwde ingrediënten, die op drukke (week)dagen in een mum van tijd op tafel staan. Anderzijds is het ook niet de bedoeling dat je het hele weekend in de keuken doorbrengt. Daarom bevatten de meeste gerechten niet meer dan vijf ingrediënten waaraan je ook echt werk hebt. Een blik opentrekken of kruiden uit een potje toevoegen, worden hiervoor niet meegeteld. Dat kan je moeilijk een echte ‘bewerking’ noemen.
En er is nog een bonus: de recepten vragen ook weinig werk. Veel suddertijd of oventijd, dat wel, maar weinig bereidingstijd.

Lees ook: Bewaargids voor groenten en fruit

Slim kopen

Je kunt natuurlijk ook aan langetermijnplanning doen en slim ‘kopen’ in plaats van slim ‘koken’: tijdens je boodschappenronde in het weekend producten kopen die snel klaar zijn en die je tegelijk vrij lang kunt bewaren, zoals bijvoorbeeld verse groenten die bijna een week goed blijven in de koelkast, of diepvriesgroente waarmee je in no time een lekker bordje gezond kunt maken. Maar een dergelijk voorraadbeheer van verse ingrediënten vraagt wel kennis van zaken en je moet het bovendien in je vingers hebben om variatie te brengen in die manier van kopen en koken.
Om je wat op weg te helpen, krijg je voor deze ‘slim kopen’-discipline ook een paar hapklare recepten in dit boek: gerechten die bijna klaar zijn, waarvan je de voorbereiding vooraf kunt doen en die weinig tools en bereidingstijd vragen.

Cool down

Uiteraard is het ook zeer belangrijk dat je weet hoe en hoelang je (bereide) producten kunt bewaren in de koelkast of diepvries, hoe je de koelkast best organiseert en hoe je de producten koelkast/diepvriesproof verpakt. En er wordt ook aandacht besteed aan een organiser waarmee je je weekmenu kunt plannen.

Een goede voorbereiding (in het weekend) is meer dan het halve werk (tijdens de week)

In het boek staan meer dan 75 recepten en receptideeën voor stoofpotten – stamppotten - pizza en pastagerechten – quiches, flans en hartige taarten – ovenschotels – bereidingen die graag nog wat chillen …. We geven er hier alvast twee cadeau, telkens voor vier personen.
In de eerstvolgende weken volgen er nog twee recepten.

Puntpaprika met spek, feta en quinoa

HD-Gevulde-papr-Timolina-08-17.jpg

Puntpaprika met spek, feta en quinoa

Ingrediënten: 4 puntpaprika’s – 200 g magere spekblokjes – 2 sjalotten – olijfolie – kurkuma – (gerookt) paprikapoeder – 200 g quinoa – 120 g feta – peper

In het weekend
- Snijd de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Zorg ervoor dat de paprikahelften kunnen blijven liggen.
- Bak de spekblokjes krokant in een braadpan.
- Doe 1 eetlepel olijfolie in de pan en bak de fijngesnipperde sjalot aan. Breng op smaak met een snufje kurkuma, paprikapoeder en peper.
- Spoel de quinoa en kook hem gaar volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd ondertussen de feta in kleine blokjes.
- Meng de quinoa en de feta met het spek en de sjalot.
- Bestrijk een ovenschaal met olijfolie, leg de paprikahelften erin en laat ze tegen elkaar aanleunen. Vul de paprika’s met het quinoamengsel. Laat ze afkoelen en zet ze afgedekt in de koelkast.

Tijdens de week
- Verwarm de oven voor op 180 °C en zet de paprika’s 20 minuten in de oven. Zet de laatste 5 minuten ook de ovengrill aan en houd de paprika’s in de gaten zodat ze niet aanbranden.

Lekker met een gemengde groentesalade.

Kalfsfricassee met artisjokken en olijven

HD-kalfsfricassee-koken-weekend-08-17.jpg

Kalfsfricassee met artisjokken en olijven- Foto credits voor gerecht kalfsfricassee: Frank Croes

Ingrediënten: 1 kg kalfsvlees (in karbonaden) – olijfolie – 1 ui – 2 grote rijpe tomaten of 8 el tomatenblokjes uit blik – 2 kl kalfsfondpoeder – 2 takjes tijm – 100 ml water - 20 rozemarijnnaaldjes – 250 g artisjokharten (uit blik) – 30 ontpitte groene olijven – 250 g champignons – peper en zout – geraspte gruyère of parmezaan

In het weekend
- Bak de stukjes kalfsvlees rondom in een pan met een dikke bodem in een scheut olijfolie.
- Pel de ui, snipper hem fijn, voeg hem toe en laat hem aanbakken.
- Pel de tomaten, snijd ze in stukken en voeg ze toe.
- Los het kalfsfondpoeder op in het water en voeg het toe, samen met de tijm en de rozemarijn. Laat 30 minuten sudderen onder deksel.
- Laat ondertussen de artisjokharten en olijven uitlekken. Snij de artisjokken in de lengte in vieren.
- Kruid met peper en zout en laat afkoelen. Bewaar in een afgesloten (tupperware) pot in de koelkast.

Tijdens de week
- Warm de kalfsfricassee op een zacht vuurtje op.
- Werk af met gruyère of parmezaan.

Lekker met (geroosterd) stokbrood of gestampte aardappel.

Koken in het weekend, eten de hele week.

HD-koken-weekend-cover-.jpg



‘Koken in het weekend, eten de hele week’ van Hilde Deweer is een uitgave van M Books (Uitgeverij WPG).


Verkoopprijs in de boekhandel: 19,99 euro - 160 pagina's





auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram