Invloed leeftijd op zwangerschap

Laatst bijgewerkt: December 2004 | 2 reacties
zwanger-predictor.jpg

nieuws De leeftijd van de vrouw speelt een belangrijke rol in het verloop van de zwangerschap en de bevalling. De gemiddelde leeftijd van een eerstbarende in Vlaanderen is momenteel 27,5 jaar, ruim 42 % van de vrouwen bevallen na de leeftijd van 30 jaar, en 11 % zijn ouder dan 35 jaar.
Tienerzwangerschappen en zwangerschappen op oudere leeftijd brengen specifieke problemen met zich mee.
• Tienerzwangerschappen (meisjes jonger dan 20 jaar) blijken geen significant risico te betekenen voor foetale sterfte, wel voor vroeg-neonatale sterfte, waarschijnlijk als gevolg van de verhoogde kans op vroeggeboorte. Er is geen verhoogd risico op misvormingen. Meer tieners bevallen vaginaal en van een foetus in hoofdligging dan de leeftijdsgroep van 20 jaar en ouder.
• Bij oudere moeders (+ 35 jaar) blijkt de perinatale sterfte significant hoger, evenals de kans op misvormingen en transfer naar neonatologie. Het aantal keizersneden is ook beduidend hoger. Op oudere leeftijd komt een hoofdligging minder frequent voor dan bij jongeren, stuit- en vooral dwarsligging meer.
Oudere leeftijd geeft meer aanleiding tot kortere zwangerschapsduur. Dit laatste is eveneens frequent het geval bij tienerzwangerschappen, maar in mindere mate. Tieners brengen niet meer kinderen met een laag geboortegewicht ter wereld terwijl oudere leeftijd een duidelijke risicofactor is voor zeer laag geboortegewicht.
Ook uit deze cijfers blijkt duidelijk dat zowel jongere als oudere zwangeren meer kans hebben op complicaties.
Het gezegde: Een wijze meid krijgt haar kind(eren) op tijd... blijft van kracht, waarbij 'op tijd' dus betekent tussen 20 en 35 jaar.

Bron: A Bekaert, G. Martens, M. Temmerman, Invloed van de maternale leeftijd op de uitkomst van de zwangerschap, www.vvog.be


verschenen op : 17/12/2004 , bijgewerkt op 17/12/2004

2 reacties

een wijze meid krijgt haar kinderen op tijd

door Christelle, 11 March 2009 om 19:50

Dit doet pijn om zoiets te lezen. ikzelf ben ongwenst kinderloos. Ik had het graag anders gewild maar in het leven heb of krijg je niet steeds wat je wil.

een wijze meid krijgt haar kinderen op tijd

door anoniem, 10 March 2009 om 09:20

Wat een ontzettend ondoordachte uitspraak.Je kun wel denken dat je alles kan plannen in een leven maar dat valt vies tegen, vraag maar eens aan mensen die met ongewenste kinderloosheid, ziekte, dood, scheiding etc. te maken hebben...

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub