Patiëntenverenigingen vragen derdebetalersregeling voor iedereen

Fotolia_euro-medic-geld-pil-duur-19-15.jpg

nieuws

Gezinsbond, Netwerk tegen Armoede en het Vlaams Patiëntenplatform vragen dat iedereen die naar de huisarts gaat alleen nog het remgeld zou moeten betalen, in plaats van te werken met het terugbetalingssysteem via de mutualiteiten.

Sinds 1 oktober 2015 geldt voor mensen die het financieel moeilijk hebben en daarom recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming (VT), de 'derdebetalersregeling' in de eerstelijnszorg. Ze betalen bij de huisarts enkel nog het remgeld, in de meeste gevallen 1 euro. De rest wordt geregeld tussen de huisarts en de mutualiteit van de patiënt.
Alhoewel huisartsen verplicht zijn om deze derdebetalersregeling te respecteren bij patiënten met een VT-statuut, blijkt uit een rapport van de mutualiteiten dat dit in ongeveer één op de zeven gevallen niet of niet correct gebeurt. Heel wat patiënten zijn niet op de hoogte van de regelgeving, sommigen weten zelfs niet dat ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming en anderen durven de derdebetalersregeling niet ter sprake te brengen bij hun huisarts.

"Niet alle huisartsen reageren positief op zo'n vraag. En maar weinigen stellen zelf spontaan voor om de derdebetalersregeling toe te passen", stelt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. "Nochtans blijkt uit onze ervaringen en contacten dat het systeem wel degelijk bijzonder nuttig is. Patiënten die er een beroep op kunnen doen, zijn veel minder geneigd om een bezoek aan de huisarts uit te stellen. Waardoor er op langere termijn duurdere ingrepen en meerkosten voor de ziekteverzekering vermeden worden."

Daarom pleiten het Netwerk tegen Armoede, het Vlaams Patiëntenplatform en de Gezinsbond voor een veralgemening van de derdebetalersregeling. Zodat iedereen bij de huisarts alleen nog maar remgeld moet betalen en ziektebriefjes binnenbrengen bij de mutualiteiten en wachten op de terugstorting eindelijk verleden tijd wordt.  Dat verlaagt de financiële drempel om naar de huisarts te stappen.

Manu Keirse, gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond: "Zo'n veralgemening maakt komaf met stigmatisering en zou ons allemaal heel wat minder tijd en geregel kosten. Bovendien weten we dat niet alleen mensen met het VT-statuut wel eens een bezoek aan de huisarts uitstellen om financiële redenen. Dat gebeurt evengoed bij andere gezinnen die het tijdelijk of structureel moeilijk hebben. Gezinnen met jonge kinderen of chronisch zieken bijvoorbeeld. Het maakt het voor iedereen makkelijker en komt de algemene volksgezondheid ten goede. Wij zien dan ook geen enkele logische reden om de regel niet te veralgemenen."

http://vlaamspatientenplatform.be/persberichten/persbericht-vpp-voer-derdebetalersregeling-in-voor-iedereen


Laatst bijgewerkt: juli 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram