E-sigaret even schadelijk als gewone sigaret?

Laatst bijgewerkt: July 2017 | 3 reacties
123-e-sigaret-07-17.jpg

nieuws

Volgens Amerikaanse wetenschapper sin het vakblad ACS Sensors kunnen e-sigaretten die nicotine bevatten net zo goed als gewone sigaretten zonder filter DNA-beschadigingen veroorzaken.

De onderzoekers maakten gebruik van een 3D-geprint apparaatje dat kan nagaan in welke mate bepaalde stoffen DNA-beschadigingen veroorzaken. In het apparaatje werden menselijke stofwisselingsenzymen en menselijk DNA in contact gebracht met stoffen die in de e-sigaret en stoffen die in een gewone sigaret zitten. De onderzoekers gingen na wat 20 trekjes, 60 en 100 trekjes van een e-sigaret voor effect hadden.

Uit het onderzoek blijkt onder meer:
• e-sigaretten die nicotine bevatten kunnen net zo goed als gewone sigaretten zonder filter DNA-beschadigingen veroorzaken; 
• de damp van e-sigaretten die geen nicotine bevatten veroorzaakt evenveel DNA-beschadigingen als die van sigaretten met filter. Mogelijk komt dat doordat er zoveel chemische stoffen in de damp van de e-sigaret zitten.
De potentiële DNA-schade die e-sigaretten kunnen veroorzaken, neemt toe naarmate men meer trekjes neemt.
In welke mate e-sigaretten leiden tot DNA-beschadigingen, is afhankelijk van de hoeveelheid damp die de roker inademt, welke stoffen er exact in de e-sigaret zitten en of er nicotine inzit, zo benadrukken de onderzoekers. 

De onderzoekers besluiten dat e-sigaretten de potentie hebben om net zoveel DNA-schade te veroorzaken als ongefilterde, gewone sigaretten. 
Celmutaties ten gevolge van DNA-schade kunnen leiden tot kanker. 

Bronnen
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acssensors.7b00118
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170612094027.htm
https://www.scientias.nl/e-sigaretten-mogelijk-net-zo-gevaarlijk-als-gewone-sigaretten/ 


verschenen op : 07/07/2017

3 reacties

E-sigaret even schadelijk als gewone sigaret?

door anoniem, 7 July 2017 om 17:13

Hoeveel zijn jullie betaald voor dit misleiden artikel? In het ongeteste toestel waarvan sprake worden de kankerverwekkende stoffen in gewone sigaretten als vaping liquid gebruikt. Maar die zitten helemaal niet in e-liquid. Wat een klucht.

E-sigaret even schadelijk als gewone sigaret?

door Betty van Veenschoten, 7 July 2017 om 15:56

Excuses, hier een link plakken geeft wat problemen zie ik net. Poging twee: www.thevapestore.nl/nieuws/e-sigaretten-mogelijk-net-zo-gevaarlijk-als-gewone-sigaretten/

E-sigaret even schadelijk als gewone sigaret?

door Betty van Veenschoten, 7 July 2017 om 15:53

Wanneer u oprecht meer wilt weten over het gebruik van de e-sigaret dan is onderstaande reportage een goed en onafhankelijk uitgangspunt: m.youtube.com/watch?v=mi0Btviv9Q#action=share Mijn commentaar op dit artikel kunt u hier lezen:

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub