Twijfels over de houdbaarheidsdatum? Wat mag u nog eten en wat niet?

Laatst bijgewerkt: July 2017
123-etiket-houdbaarheidsdatum-07-171.jpg

tips

De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. Dit kan op twee manieren gebeuren.

1. Uiterste consumptiedatum (TGT)

Snel bederfelijke producten hebben een uiterste consumptiedatum (te gebruiken tot of TGT). Deze producten mag u niet meer gebruiken na het overschrijden van de TGT-datum. Deze producten kunnen bedorven zijn (zonder dat het altijd zichtbaar is) en de gezondheid schaden.

Deze producten moeten meestal gekoeld worden bewaard zoals aangegeven bij de bewaarvoorschriften op de verpakking (bijv. "bewaren bij max. 4°C"). Bij de TGT-datum moet er ook een bewaarinstructie op de verpakking staan.
Dat geldt onder meer voor vers voorgepakt vlees of vis, salades, verse zuivelproducten, kant-en-klare gerechten, voorgesneden groenten, verse vruchtensappen...

• Door de producten kort na aankoop in te vriezen, kunt u de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
• Zodra de verpakking is geopend, is de aangegeven houdbaarheidsdatum niet meer geldig. Op producten die vrij snel bederven na opening, staat dan ook vaak een vermelding 'na opening nog 3 dagen houdbaar in de koelkast'.
Een paar voorbeelden:  
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. 
Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. 
Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening 
Gerookte zalm: 2 dagen na opening 
Melk: 3 tot 5 dagen na opening 
Sinaasappelsap: 3 tot 7 dagen na opening  

2. Datum van minimale houdbaarheid (THT)

Langer houdbare producten hebben een datum van minimale houdbaarheid: 'ten minste houdbaar tot... (THT)' of 'bij voorkeur te gebruiken voor...'
Dit geldt voor producten die vrij lang kunnen bewaard worden en die meestal op kamertemperatuur kunnen bewaard worden. Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep...

Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn. 

• Ga altijd na of het product niet beschimmeld is en of het niet eigenaardig ruikt. Gooi het product in geval van twijfel weg. 
• Beperkt houdbare producten (bijv. zachte kaassoorten, cake, koek met vulling,…) raken snel beschimmeld of worden vlug ranzig. Deze producten worden best niet meer geconsumeerd na de THT-datum.
• Producten die (na opening) gekoeld moeten bewaard worden (bijv. melkproducten), gebruikt u het best niet meer na de THT-datum.

• Bij langer houdbare producten (bijv. harde kazen, droge koekjes, chips, zoet broodbeleg, ontbijtgranen,…) kunt u zelf beoordelen of de producten geschikt zijn voor consumptie. Ze kunnen mogelijk nog tot 2 maanden (en zelfs langer) na de THT-datum geconsumeerd worden. 

• Bij zeer lang houdbare producten (bijvoorbeeld harde snoep, frisdrank, conserven, rijst, droge pasta, suiker, bloem,…) kunt u zelf beslissen of de producten nog geschikt zijn voor verbruik. Ze kunnen mogelijk nog tot een jaar (en zelfs langer) na de THT-datum gegeten of gedronken worden.

• Droge ongekookte pasta, rijst, griesmeel: letten op hardheid, vochtabsorptie, afwezigheid van insecten en mijten, … 

• Koekjes, beschuiten: letten op smaakverlies of –verandering, uitdrogen, verandering van textuur,…

• Suiker, poedervormige dranken, koffie, bloem: kijken of de textuur nog goed is (niet nat, niet geklonterd …),… 

• Conservenblikken, bokalen en producten in tetrabrik: kijken of verpakking niet gebold staat, of de verpakking niet geblutst is, letten op smaak-, kleur- of geurveranderingen, … 

• Drank in flessen: smaak-, geur-, kleurverandering, bezinksels, ...
• Plantaardige olie: letten op geurveranderingen, kleurveranderingen, oxidatie, ... 

• Specerijen, kruiden: aanwezigheid van vrij stof of insecten, smaak- en kleurveranderingen 
• Mosterd: smaak- en kleurveranderingen, ... 

3. Geen houdbaarheidsdatum

Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: 
Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden 
Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10 procent of meer 
Vers brood en banket wat op dezelfde dag gegeten wordt 
Azijn
Keukenzout 
Suiker
Suikerwerk, zoals snoep
Kauwgom 
Bij deze producten kunt u zelf de kwaliteit in de gaten te houden. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.

Bronnen:

http://www.favv.be/dagelijksleven/houdbaarheidsdata/vervaldata/
http://www.favv.be/thematischepublicaties/_documents/2012-12-03_TGT_THT_V3_Nl.pdf
http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/twijfel-over-de-houdbaarheidsdatum-kun-je-dit-nog-opeten-of-niet.aspx


verschenen op : 14/07/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub