UAntwerpen pioniert met celtherapie voor MS-patiënten

123-anatom-MS-mult-scler-zenuw-05-16.jpg

nieuws

Er is mogelijk hoop voor MS- patiënten. Het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG) en de Dienst Neurologie van het UZA testen in samenwerking met UAntwerpen als eerste een nieuw type celtherapie voor MS-patiënten. 

De behandeling is een vorm van immunotherapie die momenteel vooral getest wordt om allerhande kankers te bestrijden, maar nu dus ook toepassing vindt in multiple sclerose. Daarbij worden de immuuncellen van de patiënt zelf als medicijn ingezet.

De cellen die worden toegediend zijn dendritische cellen, een gespecialiseerde populatie van witte bloedcellen die functioneert als de aan- en uitzetknop van het afweersysteem. De cellen worden behandeld met een enorm hoge dosis vitamine D, waardoor hun functie verandert. Door ze opnieuw in het bloed te injecteren gaan ze het afweersysteem temperen. Dat laatste is nodig bij MS, een auto-immuunziekte waarbij het eigen afweersysteem overactief wordt en zich tegen de patiënt richt en allerlei schade aanricht.
Deze studie onderzoekt of er geen nevenwerkingen verbonden zijn aan het toedienen van cellen. Dat is een eerste cruciale stap in het uitwerken van een echte behandeling voor MS-patiënten. 

Multiple sclerose (MS) is, na trauma, dé meest frequente aandoening van het zenuwstelsel bij jonge volwassenen (tussen 20 en 50 jaar). In België lijden naar schatting minstens 12.000 patiënten aan MS. Elk jaar opnieuw wordt in België de aandoening bij 450 nieuwe patiënten vastgesteld. Doordat het eigen afweersysteem van de patiënt de zenuwbanen aantast, kunnen bepaalde signalen in het zenuwstelsel niet goed verwerkt worden. Het is een ziekte die de lichaamsfuncties geleidelijk aan stillegt. Het ziekteverloop verschilt van patiënt tot patiënt, en leidt vaak tot slechter zicht, beven, spasmes, verlamming, moeilijk spreken, gevoelloze plekken, controleverlies over de blaas, enzovoort.

De precieze oorzaak is nog onbekend. De bestaande medicijnen zijn gericht op het bestrijden van de symptomen en op het afremmen van de ziekte. Maar tot dusver slaagt men er niet in de progressie van de ziekte stop te zetten, laat staan terug te draaien.


Laatst bijgewerkt: juli 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram