4 eenvoudige tips om koolhydraten te beperken.

Laatst bijgewerkt: June 2017
XLS-Koolhydraten.jpg

tips

Zijn koolhydraten de grote boosdoeners?

TIP 1: Kies voor ongeraffineerde koolhydraatbronnen zoals bruin brood, bruine rijst, tarwekorrels, volkorenontbijtgranen, volkorentoast
De kwaliteit van de koolhydraten die je eet is minstens even belangrijk dan de kwantiteit. Er zijn vele studies beschikbaar die een positief verband tonen tussen het eten van volle granen en een betere gezondheid. Ongeraffineerde granen bevatten nog alle voedingsstoffen, vitamines, vezels en mineralen, in tegenstelling tot de geraffineerde (witte) die hoofdzakelijk nog koolhydraten bevatten met weinig voedingswaarde. Daardoor heb je met ongeraffineerde koolhydraten ook een langer verzadigingsgevoel.

TIP 2: Pas je hoeveelheid brood, aardappelen, pasta en rijst aan je dagelijkse energieverbruik aan.
De voedingsdriehoek raadt 5 à 12 sneden brood aan per dag en 3 à 5 stuks gekookte aardappelen. Hiertussen ligt natuurlijk een grote speling, afhankelijk van hoe actief je bent, hoe de rest van je dieet eruitziet … Wil je echter afvallen, zal je deze hoeveelheden toch moeten beperken. Grote richtlijn broodbehoefte om af te vallen:
- Weinig fysieke activiteit: 4 à 5 sneden brood/dag (administratief werk, huisvrouw, vervoer enkel met de wagen, geen sport);
- Matige fysieke activiteit: 5 à 6 sneden brood/dag (1 à 2 keer per week sport of een actieve job bv. schoonmaak, verpleging, magazijnwerk, verkoop);
- Zware fysieke activiteit: 6 à 8 sneden brood/dag (3 à 4 keer per week sport of zware arbeid zoals bouwvakkers, landbouwers …);
1 snede brood (30 g) kan je eventueel vervangen door 30 g stokbrood, 25 g rozijnenbrood, 3 eetlepels ongesuikerde ontbijtgranen of 2 beschuiten. Bij de warme maaltijd geldt de regel: ½ bord groenten, 100-150 g mager vlees/vis/vervangproducten, ¼ bord koolhydraten (+/- 150-250 g aardappelen = 90-160 g gekookte deegwaren of rijst°.
Dit zijn louter richtlijnen en kunnen van persoon tot persoon verschillen.

TIP 3: Schakel vergeten groenten in als aardappelvervanger
Aardpeer
Bij de aardpeer eet je de wortel van de plant. Je kan de aardpeer zowel koken als rauw eten. Een aardpeer is al gaar in 5 tot 8 minuten. Wanneer je deze rauw eet, kan je dit doen door het in kleine plakjes te snijden (eerst schillen). De aardpeer bevat inuline, een koolhydraat dat door de mens niet kan worden verteerd. Hierdoor stijgt je insulinespiegel niet (in tegenstelling tot bij de aardappel).

Pastinaak
De pastinaak ziet eruit als een grote witte wortel. Het heeft een anijsachtige smaak en wordt ongeveer 20 centimeter lang. De meeste mensen koken deze wortel , maar je kan deze ook stoven. Erg voedzaam en bevat onder andere calcium en caroteen.

Gepureerde bloemkool
We hebben allemaal wel eens gepureerde aardappel gegeten: aardappelpuree. Maar ken je deze variant met bloemkool ook al?

Knolselderij
De knolselderij is het hele jaar verkrijgbaar en heeft een kruidige smaak. Hij is vooral lekker in erwtensoep en bevat o.a. een grote hoeveelheid vitamine C en vitamine B.

XLS-Medical-Koolhydratern-Blokker.jpg

TIP 4: Roep een hulplijn in: XL-S Medical SPECIALIST Koolhydraten Blokker
Om je slaagkansen reëel te doen toenemen kan je de hulp van XL-S Medical SPECIALIST Koolhydraten Blokker inroepen. Dit vrij te verkrijgen medisch hulpmiddel is perfect voor mensen die een zwak hebben voor brood, aardappelen, pasta en rijst. Het is klinisch bewezen dat de opname van de koolhydraten tot 66 % verhinderd wordt dankzij het natuurlijke actieve bestanddeel PhaseLite™, een gestandaardiseerd glycoproteïnecomplex afkomstig van witte bonen. De Koolhydraten Blokker heeft een mechanische werking en wordt dus niet door het lichaam opgenomen waardoor het goed wordt verdragen. Kom alles te weten over de werking van dit product op onderstaand filmpje.

Kom hier alles te weten over de werking van dit product:

bron: Ingezonden mededeling - Omega Pharma
verschenen op : 19/06/2017