Veel gezondheidssupplementen bevatten verboden farmaceutische stoffen

123-supplem-pil-kruiden-07-16.jpg

nieuws Ruim 60 procent van de voedingssupplementen op de Nederlandse markt bevat één of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen, zoals sildenafil en sibutramine en amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit 2015 en 2016.

De NVWA deed onderzoek naar voedingssupplementen die gebruikt worden als libidoverhogers, afslankpreparaten en zogenaamde ‘fatburners’ en ‘pre-work-out-producten'.
Naast sildenafil (het werkzame bestanddeel van Viagra) en sibutramine werden ook amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine en cafeïne gevonden. Deze stoffen kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, een verhoogd hartritme of andere aandoeningen. Een aantal van deze stoffen komt voor in (geregistreerde) geneesmiddelen en sommige van deze stoffen zijn verboden.

Consumenten kunnen niet van de verpakking afleiden dat de farmacologische stoffen in het voedingssupplement voorkomen en in welke concentratie. Op het etiket van de onderzochte supplementen staat vaak niet aangegeven dat er stoffen in kunnen zitten die bij te hoge dosis gevaarlijk kunnen zijn.

Volgens de NVWA ontstaat extra gevaar als een consument een supplement niet gebruikt volgens het voorschrift, bijvoorbeeld door meer pillen te slikken. Ook als hij of zij andere medicijnen gebruikt of het lichaam belast door extra inspanning te leveren, bijvoorbeeld door te sporten, kan dit grotere risico's opleveren.

Advies voor consumenten
In principe hebben de meeste mensen geen voedingssupplementen nodig. Wilt u toch een supplement gebruiken, denk dan goed na over de mogelijke risico's. Voor (top)sporters is het belangrijk om alleen middelen te gebruiken die op doping zijn getest. Sommige farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen staan namelijk ook op de dopinglijst.
Verder is het van belang om het doseringsadvies op de verpakking op te volgen en niet meerdere producten tegelijkertijd te gebruiken.

Bron
www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2017/05/26/nvwa-veel-voedingssupplementen-bevatten-farmacologisch-actieve-stoffen
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/gezondheidsrisico-s-bij-supplementen-voor-afvallen-sportprestaties-en-libido.aspx


Laatst bijgewerkt: juni 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram