Wat moet uw autoverbanddoos bevatten?

nieuws De autoverbanddoos is wettelijk verplicht. Uit onderzoek aan de Provinciale Hogeschool Limburg blijkt echter dat de inhoud van die verbanddoos veel te wensen overlaat. Met de huidige autoverbanddoos kan men nauwelijks hulp verlenen bij een ongeval – zelfs indien men al wéét waar de verbanddoos ligt en hoe men iemand de eerste zorgen moet toedienen. De meeste mensen weten ook niet dat hun verbanddoos maar enkele jaren geldig is. Sommige mensen weten zelfs niet dat er een verbanddoos in hun auto ligt.

Wat moet de verbanddoos wettelijk bevatten?
Wettelijk gezien moet de autoverbanddoos ten minste het volgende bevatten:

1 Rekverband 5cm x 5m (om kompressen vast te maken).
1 Rekverband 10cm x 5m (om kompressen vast te maken).
10 Hypoallergenisch sparadrappleister 6 x 2cm (om een wonde te bedekken).
1 Driehoeksverband (om een ledemaat te ondersteunen).
1 Steriel drukverband 8cm x 10cm (steriel kompres bevestigd aan een elastische gaasband om een wonde te bedekken, bloeding te stoppen.)
1 Steriel drukverband 10cm x 12cm (steriel kompres bevestigd aan een elastische gaasband om een wonde te bedekken, bloeding te stoppen.)
2 Veiligheidsspelden (om gaasband vast te maken).
1 EHBO-nota.

Volgens de studie is de huidige inhoud van de verbanddoos onvoldoende en zou ze moeten aangevuld worden om bij een verkeersongeval de eerste hulp te kunnen toedienen. Ook de gebruiksaanwijzing die dateert van 1975 komt niet meer overeen met de huidige reanimatiemethoden en moet worden aangepast.

Wat zou een verbanddoos minimaal moeten bevatten?

• 1x verbandschaar: Knippen van kledij/gordel/verband
• 1x latex(-vrije) handschoenen: maat large;
• 1x isothermisch deken : Tegen afkoeling of opwarming
• 1x absorberend verband – steriel – 10 x 15 cm: Bruikbaar bij bloedingen
• 2x gaaskompressen (elk 3 stuks) – steriel – 5 x 5 cm: Bruikbaar bij kleine letsels
• 1x fixatie pleister – 1,25 cm x 5 m: Fixeren van verband/kompressen
• 1x gebruiksaanwijzing.

De elementen zijn gekozen op basis van gebruiksvriendelijkheid: ze moeten gehanteerd kunnen worden door personen zonder enige medische kennis. Bovendien is rekening gehouden met de meest voorkomende letsels bij een ongeval: open wonden zoals schaaf- en snijwonden.

• Absorberend verband: is gemakkelijk bruikbaar bij een bloeding. De steriliteit wordt bewaard door de verpakkingswijze. De grootte van het verband kan gebruikt worden bij grote wonden en het kan op maat geknipt worden m.b.v. de verbandschaar voor kleinere letsels. Meerdere absorberende verbanden zijn overbodig omdat er maar weinig beschikbare ruimte is. Het is een multifunctioneel verband: steriel, afdekkend, absorberend en gebruiksvriendelijk.
• Gaaskompressen voor de minder ernstige letsels zoals: schaafwonden, oppervlakkige snijwonden en capillaire bloedingen. Deze zijn ook steriel.
• De fixatiepleister kan samen worden gebruikt met het absorberend verband en de gaaskompressen. Het moet afscheurbaar, huidvriendelijk en hypoallergeen zijn. De grootte is handig om het absorberend verband en de gaaskompressen te fixeren.
• Handschoenen: om te beschermen tegen een eventuele besmetting.
• Verbandschaar: heeft geen scherpe punt en kan gebruikt worden om kledij of gordel door te knippen.
• Isothermisch deken beschermt slachtoffers tegen warmte en koude en is van belang bij mensen die in shock zijn.

De gebruiksaanwijzing moet worden aangepast aan de nieuwe reanimatierichtlijnen, in duidelijke kernwoorden wat men moet doen in een bepaalde situatie

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram