Zwangerschap en roken

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 19 reacties
prematuur-roken.jpg

dossier Gedwongen meeroken begint vaak al in de moederschoot. Als een moeder tijdens de zwangerschap rookt of vaak in een rokerige omgeving verblijft, rookt de foetus sowieso mee. Met alle gevolgen van dien.

• De kankerverwekkende stoffen van de omgevingsrook kunnen via de placenta kankerverwekkend zijn voor de foetus.
• Door het roken krijgt de foetus meer koolstofmonoxide binnen en minder zuurstof. Dit remt de groei van de vrucht, waardoor baby’s van rokende en meerokende moeders gemiddeld 200 gram minder wegen bij de geboorte.
Bij rokende moeders worden meer baby’s geboren met een gewicht van minder dan 2.500 gram. (dysmaturiteit)
De kans op zgn. perinatale sterfte – dit is het overlijden van de foetus of de baby tussen de 28ste week van de zwangerschap en de eerste week na de geboorte – is bij deze baby’s groter dan bij baby’s met een normaal geboortegewicht.

• Het risico op wiegendood is 5,97 keer groter bij baby’s als de moeder rookt tijdens de zwangerschap en 5 keer groter als de moeder rookt na de geboorte. Het meeroken van de moeder tijdens de zwangerschap verhoogt het risico eveneens (risico x 2,3). Uit onderzoek blijkt dat in 48% van de gevallen van wiegendood er een verband is met roken.

zie ook artikel : Wiegendood

zie ook artikel : Passief roken: gevaarlijk

• Bij kinderen van rokende moeders is het risico ook groter op problemen bij de ontwikkeling van de hersenen , wat later tot hyperactiviteit en leerproblemen kan leiden. Hoe lager het geboortegewicht hoe meer kans op leerachterstand.

zie ook artikel : ADHD - Aandachtsstoornis met hyperactiviteit

• Baby’s van rokende en meerokende moeders lopen meer risico te vroeg geboren te worden.

zie ook artikel : Vroeggeboorte of prematuriteit

• Bij rokende en meerokende moeders is het risico op een late miskraam groter. Ze hebben vaker last van bloedingen, het loskomen van de placenta en het vroegtijdig breken van de vliezen.

zie ook artikel : Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden

zie ook artikel : Bloedverlies in het 2e en 3e deel van de zwangerschap

Ook voor baby’s en jonge kinderen vormt de omgevingsrook van rokende ouders een groot gevaar.
• Baby’s van rokende moeders zijn rustelozer en zuigen minder sterk.
• Kinderen van rokende ouders hebben twee tot drie keer zoveel kans om verkoudheden, bronchitis, longontstekingen en astma-aanvallen te krijgen.
• Ze krijgen ook vaker te kampen met steeds terugkerende middenoorontstekingen.
• Bovendien hebben kinderen van rokende ouders meer kans op hart- en vaatziekten en kanker, waaronder leukemie en hersentumoren

zie ook rubriek roken op gezondheid.be

bron: Vlaamse Liga Tegen kanker
verschenen op : 22/09/2004 , bijgewerkt op 29/10/2015

19 reacties

Tydens de zwangerschap

door Berta, 9 January 2018 om 15:12

De mensen die roken tydens de zwangerschap zijn vuile varkens............... ONBESCHOFT!!!!!!!!!!!!!!!!!!! GRRRR

Zwangerschap en roken

door anoniem, 18 January 2014 om 17:49

Roken en drinken tijden de zwangerschap doe je beter niet. Een opkomend risico heeft te maken met de draadloze technologie die we allen zo leuk vinden: smartphone, tablets, wifi ... Meer info: www.bellyarmor.be/pages/zwangerschap-en-straling

roken tydens de zwangerschap

door anoniem, 10 June 2013 om 14:01

Roken is slecht, inderdaad maar een verslaving is niet zomaar te stoppen hoor op 1,2,3. Als je dit wel doet is dit zeker niet slecht zeker niet, chapeau zelfs. Maar binnen in je lichaam gebeuren er dan even erge dingen. Stress en onbewuste stress kan je babytje meer aandoen dan een sigaret. Vrouwen die gezond eten en bewegen en niet roken tijdens hun zwangerschap hebben bijna evenveel kans op deze 'astma en gedoe' dan een vrouw die zich kalm houd en dr gewoonte's niet forceerd. 1 gouden sleutel naar een perfect kindje : NO STRESS. Minder gewoon ! Ze maken de meisje's gek met die site's. Luister niet naar een beeldscherm maar naar je zelf. Dan ben je pas zeker over de zaak , PUNT.

Zwangerschap en roken

door anoniem, 5 April 2013 om 14:14

Zwangere dame's die roken verdedigen zijn ofwel dom, ofwel egoïstisch. Ofwel beide. Focus niet enkel op het gewicht van je baby'tje, maar denk ook eens aan de verhoogde kans op wiegdood, astma, ... Een mens moet voor zichzelf uitmaken als hij/zij wenst te roken of niet, maar daarbij hoef je geen anderen in gevaar te brengen. En al zeker geen ongeboren kind.

roken tydens de zwangerschap

door anoniem, 5 April 2013 om 14:14

Zwangere dame's die roken verdedigen zijn ofwel dom, ofwel egoïstisch. Ofwel beide. Focus niet enkel op het gewicht van je baby'tje, maar denk ook eens aan de verhoogde kans op wiegdood, astma, ... Een mens moet voor zichzelf uitmaken als hij/zij wenst te roken of niet, maar daarbij hoef je geen anderen in gevaar te brengen. En al zeker geen ongeboren kind.

bekijk alle 19 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub