Asperge, een match voor veel ingrediënten

Laatst bijgewerkt: May 2017

dossier In België gaat het aspergeseizoen officieel van start vanaf de derde donderdag van april. Tot eind juni kan je genieten van deze delicatesse van bij ons. Het witte goud is een heerlijke en gezonde groente die zich met heel wat ingrediënten laat combineren. Maar dat geldt evengoed voor het ingevoerde groene broertje.
Wij kennen asperges vooral van klassiekers als ‘Asperges op zijn Vlaams’ en ‘Asperges met zalm en mousselinesaus’ maar er zijn nog tal van andere geslaagde huwelijken.
Dit zijn vier gemakkelijke gerechten op basis van asperge die weinig werk vragen.

zie ook artikel : Asperges: niet alleen lekker, maar ook gezond

One pot pasta met gestoomde asperges

HD-one-pot-asperges-05-17.jpg
Voor dit gerecht gebruik ik dikke, witte asperges die ik schil en in een 10-tal minuten gaar stoom.

Voor 4 personen: 700 g kalkoenfilet, 2 à 3 lookteentjes, olijfolie en boter, 400 à 500 ml kippenfond, 300 ml room, 500 g verse pasta, 150 g geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper, 20 kerstomaten, frisse groene kruiden (bijvoorbeeld waterkers, postelein of kervel), 12 witte asperges

Bereiding
Schil de asperges en stoom of kook ze gaar.
Snij het vlees in repen, kruid ze met peper en zout en bak ze rondom in olijfolie in een sauteerpan of (stoof)pot met grote diameter. Voeg een klont boter toe en laat het vlees mooi bruin bakken terwijl je roert. Voeg de fijngesnipperde look en de gehalveerde tomaatjes toe en laat die een 10-tal seconden meestoven. Doe de gevogeltefond en de room erbij, meng goed en breng aan de kook. Doe dan de pasta erbij en laat die 5 minuten sudderen onder deksel tot hij gaar is. Roer af en toe zodat de pasta zeker niet aanbrandt. Roer de geraspte kaas erdoor en kruid naar smaak. Schik de asperges op de borden, leg de pasta erop en garneer met de fijngesneden kruiden.

Gebakken asperges met garnalen, zachtgekookt ei, mozzarella en zure room

Verse groene asperges hoef je niet te schillen, je kunt ze koken of stomen of gewoon bakken onder deksel op een zacht vuurtje in een klontje boter. Maar je kunt evengoed geschilde dunne witte asperges gebruiken voor dit gerecht. Heb je geen tijd om garnalen te pellen, vervang ze dan door gerookte biozalm.

Voor 4 personen: 4 eieren, 400 g vers gepelde garnalen, 20 groene asperges, klontje boter, 2 mozzarella di bufala, 4 el zure room, een paar bieslookstengels, 4 kl lompviseitjes, peper en fleur de sel, 2 zoete aardappelen (optioneel)

Bereiding
Stoof de asperges op een zacht vuur gaar in de gesmolten boter en kruid ze. Snij de zoete aardappelen en de mozzarella’s in dunne plakjes. Versnipper de bieslook, meng hem onder de zure room en kruid met peper en fleur de sel. Kook de eieren zacht en pel ze.
Verdeel de asperges over de borden en beleg ze met garnalen, plakjes mozzarella en een opengesneden zachtgekookt eitje. Garneer elk bord met een dot zure room en een lepeltje lompviseitjes. Frituur de zoete-aardappelchips.

Snelklaar veggie aspergeslaatje

HD-asperges-slaatje-05-17.jpg
Witte asperges kan je ook rauw eten. Dit is een basic slaatje voor veggies dat zich laat smaken met een toast of wat gekookte bruine rijst erdoor geroerd.

Voor 4 personen: 3 à 4 rauwe witte asperges, 4 coeur de boeuf tomaten, 20 aardbeien, 12 takjes waterkers, 100 g gemalen gruyèrekaas, 1 pakje feta, peper en fleur de sel
voor de dressing: 4 el olijfolie, 1 kl vloeibare honing, 1 el balsamico

Bereiding
Schil de asperges en snij ze horizontaal in flinterdunne ringetjes. Snij de tomaten en de aardbeien in zeer dunne plakjes. Was de waterkers en snij de feta in blokjes. Schik de tomaten zoals carpaccio op de borden, kruid ze met peper en zout en verdeel de asperge en aardbei erover. Bestrooi met de gruyère en de feta en lepel de dressing erover. Garneer elk bord met takjes waterkers.

Slaatje met asperges, gedroogde ham en artisjok

Een slaatje op basis van gebakken witte asperges. Kies voor dit gerecht niet de dikste asperges anders duurt het te lang voor ze gaar zijn. Een knapperige ciabatta matcht perfect bij deze combinatie.

Voor 4 personen: 10 dunne plakken serrano of gandaham, 16 witte asperges, 2 klontjes boter, 1 blikje artisjokharten, 100 g Parmezaanse kaas geraspt of in schilfers, 12 champignons de Paris, peper en fleur de sel, een paar kervelpluksels als garnituur (optioneel)
voor de dressing: 4 el olijfolie, 2 el balsamico, 1 el zure room

Bereiding
Vooraf: Leg 2 plakken ham op een ovenplaat die met bakpapier is bekleed en laat ze drogen in de oven op 100 °C tot ze helemaal krokant zijn. Laat ze afkoelen en verbrokkel ze.
Schil de asperges en bak ze gaar onder deksel op een zacht vuurtje in de gesmolten boter. Kruid ze maar voeg niet te veel zout toe want de ham is ook al zout. Snij de champignons in plakjes en bak ze in een klontje boter.
Snij de resterende ham in flinters en verdeel ze over de borden. Schik de asperges, de champignons en de uitgelekte artisjokjes (eventueel gehalveerd) ertussen. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en lepel de dressing erover.

bron: Hilde Deweer, lifestylejournaliste
verschenen op : 08/05/2017 , bijgewerkt op 06/05/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub