Verwijderen van van myomen of vleesbomen (Myomectomie)

In dit artikel
Verwijderen van van myomen of vleesbomen (Myomectomie)

dossier Myomectomie is een chirurgische behandeling om myomen of fibromen (ook vleesbomen genoemd) in de baarmoeder te verwijderen, zonder dat de baarmoeder zelf moet worden verwijderd (baarmoederresectie of hysterectomie).
Myomen of fibromen zijn goedaardige vergroeiingen aan het buitenoppervlak van de baarmoeder, in de spierwand of aan de binnenkant van de baarmoeder, uitpuilend in de baarmoederholte. Een myoom in de baarmoeder veroorzaakt soms menstruatieproblemen.

Lees ook: Myomen, vleesbomen, fibromen: goedaardige gezwellen in de baarmoederwand

soorten-myomen-tek-.jpg
Deze behandeling kan worden gebruikt indien de fibromen niet te groot zijn, niet te talrijk en indien hun localisatie binnen de baarmoeder het toelaat.
Aanvankelijk was deze ingreep gereserveerd voor jongere vrouwen die hun kans op zwangerschap wilden bewaren, maar vandaag wordt deze methode ook bij vele andere vrouwen toegepast als een alternatief voor hysterectomie.
Bij grotere fibromen worden voor de operatie vaak een tijdlang LH-RH agonisten voorgeschreven. Dit zijn synthetische hormonen die de bloedingen en de omvang van de fibromen doen afnemen.

3 methoden

Er bestaan drie methoden van myomectomie:

Hysteroscopische myomectomie
Die is een verwijdering van de myomen via hysteroscopie waarbij een hysteroscoop via de vagina tot in de baarmoeder wordt gebracht.
Alleen submuceuse myomen die uitpuilen in de baarmoederholte kunnen hysteroscopisch geopereerd worden. De zwaarte van de operatie is afhankelijk van de grootte en de dieptegroei in de spierwand.
Dikwijls lukt de behandeling niet in één keer. Het myoom wordt dan slechts gedeeltelijk verwijderd en in een tweede operatie wordt het restant weggenomen. De reden hiervoor is dat tijdens de ingreep een wond in het operatiegebied ontstaat. Als er te veel vocht in de bloedsomloop komt is dit een belasting voor het hart, dat meer vocht moet rondpompen. Wanneer een bepaalde maximale hoeveelheid vocht in de bloedbaan terechtgekomen is, moet gestopt worden met de operatie. Dan is later een tweede ingreep nodig.
Na de ingreep kan een ballonkatheter in de baarmoeder gebracht worden. Het ballonnetje is gevuld met vocht en drukt bloedende vaatjes aan de binnenzijde van de baarmoeder dicht. Dit kan een kramperig gevoel in de onderbuik geven. Uit de opening van de katheter, die via de schede naar buiten komt, kan bloed komen. Deze katheter zit niet in de blaas, zodat u gewoon kunt plassen. Meestal wordt hij na een dag verwijderd.
Deze behandeling zou in 80 tot 90% van de gevallen leiden tot een gevoelige vermindering van overvloedige menstruaties. De fibromen kunnen echter opnieuw opduiken zodat na enkele jaren een nieuwe ingreep nodig is.
Het grootste voordeel van deze behandeling waarbij geen insnede moet gebeuren, is dat de patiënte vaak nog dezelfde dag het ziekenhuis kan verlaten en de snelheid van herstel.

Lees ook: Hysteroscopie

Laparoscopische myomectomie
Verwijdering van myomen via laparoscopie, een kijkoperatie in de buikholte. Via een buisje dat door de buikwand gaat kunnen niet al te veel (max. een vijftal) en te grote vleesbomen (max. 10 cm) die aan de buitenzijde van de baarmoeder (subsereuze myomen) liggen verwijderd worden.
Dit gebeurt meestal onder algehele narcose. Meestal mag de patiënte het ziekenhuis daags na de ingreep verlaten. Het herstel duurt 1 à 3 weken.

Lees ook: Laparoscopie: kijkoperatie van de buikholte

externe link : Psyfit.nl

Abdominale myomectomie
Via een snede in de buikwand worden grotere vleesbomen verwijderd die aan de buitenzijde van de baarmoeder liggen (intramurale en grote subsereuze myomen). Dit gebeurt onder lokale verdoving via een ruggeprik of onder algehele narcose. Meestal maakt de gynaecoloog een horizontale snede net onder de haargrens. Die zogenaamde ‘bikinisnede’ is maar 10 tot 15 cm lang en verdwijnt achteraf onder je slipje.
Risico’s, verwikkelingen en herstelduur zijn vergelijkbaar met een operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Voordeel is uiteraard dat de baarmoeder behouden wordt, maar nadeel is dat de fibromen na verloop van tijd kunnen terugkomen.

Nadelen myomectomie

• Risico op groot bloedverlies
• Risico op beschadiging blaas
• Verminderde vruchtbaarheid. Studies wijzen op mogelijkheid tot zwangerschap na een myomectomie van ong. 50%. Veel hangt af van de preciese locatie van de myomen. Bij vrouwen die onvruchtbaar waren ten gevolge van fibromen met zwaar bloedverlies, wordt evenwel een verhoogde kans op zwangerschap vastgesteld.
• Verzwakking van de baarmoeder (vooral na laparoscopie), wat problemen kan geven bij een zwangerschap. Meestal zal een keizersnede aangeraden worden na een ingreep.
• Bij myomectomie is de kans groot dat de fibromen na verloop van tijd terugkomen en een nieuwe operatie nodig is. Dit gebeurt bij 10 tot 30% van de vrouwen.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram