Kleine minderheid horecazaken houdt zich aan verplichting inzake allergeneninformatie

Laatst bijgewerkt: April 2017
123-pitta-04-17.jpg

nieuws Uit een vraag aan federaal minister van middenstad Willy Borsus blijkt dat het droevig gesteld is met de verplichte allergeneninformatie die horecazaken moeten voorzien. Ongeveer 70 procent van de bezochte zaken voldoet niet aan de wetgeving om op onverpakte voeding de aanwezigheid te melden van allergenen, zoals gluten, pinda's en schaaldieren.

Uit 23.617 controles in 2015 bleek dat naargelang het gewest 82 tot 88 procent van de pitazaken zich niet aan deze verplichting hielt, 69 tot 75 procent van de frituristen en 69 tot 76 procent van de restaurants. Uit de voorlopige resultaten van de 29.224 controles in 2016 bleek de situatie nauwelijks verbeterd. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bleken dat jaar nog steeds 94 procent van de pitazaken, 85 procent van de frituristen en 80 procent van de restaurants niet conform. In het Vlaams Gewest was dat respectievelijk 86 procent, 78 procent en 73 procent, in het Waals Gewest 89 procent, 67 procent en 65 procent.

"Voor de niet-voorverpakte levensmiddelen is het van belang dat bij de controle kan aangetoond worden dat de vereiste allergeneninformatie hetzij schriftelijk beschikbaar is voor de consument op de plaats van de verkoop ofwel onmiddellijk ter plaatse mondeling kan meegedeeld worden. In dit laatste geval dient een procedure beschikbaar te zijn die verzekert dat het personeel hiervan voldoende op de hoogte is", aldus minister Borsus.

De bevoegde minister wil de horecazaken eerst een kans geven zich aan te passen vooraleer boetes volgen. Maar hij belooft wel, in overleg met de sector, sensibiliseringsacties op te zetten.


verschenen op : 28/04/2017 , bijgewerkt op 27/04/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub