Mannen die seks hebben met mannen zorgen voor driekwart hiv-besmettingen bij mannelijke bloeddonoren

123-man-strand-homo-05-17.jpg

nieuws MSM, Mannen die Seks hebben met Mannen, ligt aan de basis van 75 procent van de hiv besmettingen bij mannelijke bloeddonoren. Samen met vrouwelijke donoren die seks hadden met mannen uit landen waar hiv in verhouding meer voorkomt, vormen zij het merendeel van de hiv besmettingen bij bloeddonoren. Tot die conclusie kwamen de Nederlandse bloedbank Sanquin en Rode Kruis-Vlaanderen in een nieuw onderzoek.

Gedurende 10 jaar spoorden deze twee partners alle hiv besmettingen op bij donoren. Ze deden dat tijdens de standaardbloedtesten waaraan alle bloedstalen onderworpen worden. Het onderzoek liep van 2005 tot 2014 en de resultaten zijn nu bekend. Het gaat om 24 donoren met hiv in Vlaanderen (19 mannen en 5 vrouwen).

Het virus dat circuleert bij MSM heeft lichtjes andere genen dan het virus dat circuleert bij andere risicogroepen. Men kan dus aan de hand van de genen van het hiv virus nagaan op welke wijze iemand waarschijnlijk is besmet. De genetische samenstelling van het virus van elke hiv besmette bloeddonor werd onderzocht. Bij 75% van de besmette mannelijke donoren vonden de onderzoekers varianten van het hiv virus die circuleren bij MSM.

De onderzoekers vergeleken de resultaten van dit genetisch onderzoek van het virus met het risicogedrag gemeld door de donor tijdens een vertrouwelijk gesprek na de positieve hiv test. 24% van de mannelijke met hiv besmette donoren gaf MSM aan als risicogedrag. 60% van de vrouwelijke donoren met hiv besmetting gaven wel een seksueel risicogedrag aan. Geen énkele mannelijke of vrouwelijke donor had risicogedrag aangegeven op de medische vragenlijst op het moment van donatie.

Eerlijk invullen van de medische vragenlijst is cruciaal voor de veiligheid van bloedproducten
Dit onderzoek bevestigt dat sommige donoren:
1. zich onvoldoende bewust zijn van hun risicogedrag
2. hun risicogedrag niet onthullen op de medische vragenlijst of tijdens een vertrouwelijk gesprek met een arts
3. de mogelijke impact van hun risicogedrag op de veiligheid van het bloedproduct onderschatten.

Een veilige bloedbank
Deze studie bevestigt wat eerder onderzoek van Rode Kruis-Vlaanderen reeds aantoonde: MSM is een risico voor hiv bij bloeddonoren. Wat deze studie niet aantoont is dat het levenslang uitsluiten van MSM van bloeddonatie de bloedbank veiliger maakt dan een 1 jaar durend uitstel na risicogedrag. Recent onderzoek in Australië en het Verenigd Koninkrijk toont net aan dat de overgang naar een uitstelbeleid van 1 jaar na laatste MSM contact het aantal hiv ontdekkingen bij donoren niet verhoogt. Ook de Hoge Gezondheidsraad bevestigde in een recent advies dat een uitstelbeleid van 1 jaar voldoende wetenschappelijk onderbouwd is.

Het bloed van besmette donoren wordt uiteraard vernietigd.

Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram