Week van de Valpreventie: Tapijten gevaarlijker dan auto's

123-man-vallen-trap-veiligh-senior-04-17.jpg

nieuws Een op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Een aantal dat waarschijnlijk nog hoger ligt aangezien heel wat valincidenten niet worden gemeld, bijvoorbeeld uit angst om opgenomen te worden in een woonzorgcentrum. Volgens Isabel Scheerlinck, ergotherapeut bij Partena Ziekenfonds is dit een onderschat probleem: “Tijdens de week van de valpreventie, van 24 tot en met 30 april, willen we niet enkel de valproblematiek bij ouderen aankaarten; we willen ook aanbevelingen delen om woningen ‘val-vrij’ te maken. Een van de grootste boosdoeners zijn tapijten waarbij opkrullende hoeken het struikelblok bij uitstek zijn. Enkele kleine aanpassingen kunnen een wereld van verschil betekenen voor thuiswonende ouderen

Valincidenten brengen niet alleen fysieke klachten met zich mee. Een val heeft ook op mentaal en sociaal vlak een impact. De angst om opnieuw te vallen, zorgt ervoor dat de persoon in kwestie zich onzeker gaat voelen, minder buiten durft te komen en daardoor in een sociaal isolement terecht kan komen. Daarnaast hebben valpartijen ook een financiële impact op de maatschappij. Omdat ouderen een hogere kans hebben om na een val opgenomen te worden in een ziekenhuis of woonzorgcentrum, lopen de zorgkosten voor de samenleving snel op tot een gemiddelde van 14.400 euro per patiënt.

De omvang van het probleem is niet min. Uit cijfers blijkt dat 60-plussers tien keer meer kans hebben om op de spoedgevallendienst te belanden als gevolg van een valincident dan als gevolg van een verkeersongeval. Bij thuiswonende 70-plussers valt 40 % minstens één keer per jaar, bij 80-plussers ligt dat percentage zelfs op 50 %.

Beter voorkomen dan genezen
Uiteraard spelen lichamelijke factoren zoals een verminderde spierkracht of een verslechterd gezichtsvermogen een rol als oorzaak voor een val bij oudere mensen. Maar dat gaat hand in hand met omgevingsfactoren in huis waar we onvoldoende op letten. Een gladde ondergrond, losliggende snoeren, te weinig verlichting of rondslingerende schoenen… Het gevaar zit hem in de kleinste hoeken. Dat zijn net de zaken waar familie en vrienden van ouderen wél vat op hebben maar waar ze meestal onvoldoende bij stil staan.

Met een aantal tips kan al heel wat worden gedaan om valpartijen te voorkomen in huis. Deze zes aanbevelingen van Partena Ziekenfonds kunnen het risico op een valpartij beduidend verminderen:
• Zorg ervoor dat er geen losliggende matten en tapijten in het huis liggen, maar bevestig ze met een goede antisliplaag of strips.
• Haal losliggende snoeren weg. Werk ze netjes weg met kabelgoten.
• Denk aan voldoende verlichting en voldoende beweegruimte zodat een vlotte doorgang mogelijk is, ook met rollator of stok.
• Plaats toestellen en voorwerpen die regelmatig gebruikt worden binnen handbereik. Moet je toch iets op hoogte nemen, gebruik dan een stevige en stabiele trapladder in plaats van een stoel.
• Plaats stevige handgrepen aan de wc, het bad en de douche en maak gebruik van antislipmatten in douche en bad.
• Blijf fit en actief . Beweeg dagelijks 30 minuten licht tot matig intensief zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Dit helpt je fysiek fit te blijven en beter te slapen.

Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram