Zelfhulptips bij een dip

123-vr-neg-smile-karton-depri-down-04-17.jpg

nieuws Er zijn een aantal zelfhulptips voor momenten waarop je je wat depri voelt. En wie last heeft van zo’n dip kan maar beter meteen proberen om er komaf mee te maken. Wanneer je negatieve gevoelens ernstige proporties aannemen en niet wegebben, moet je uiteraard professioneel advies inwinnen en een arts raadplegen.

Dit kan je alvast proberen:

- Hou contact met vrienden en familie, dan heb je altijd iemand om mee te praten wanneer je je down voelt. Sociaal contact en praten over wat je dwarszit, kan helpen om jezelf op te peppen. Je opsluiten of je terugtrekken uit je sociale leven is zeker geen goed idee.

- Blijf in beweging en doe wat aan sport, dat kan helpen om je moraal op te krikken. Ben je geen sportief type of ben je uit vorm, start dan met elke dag een half uurtje te wandelen.

- Ga je angsten niet uit de weg. Mensen die angstig zijn, gaan de confrontatie soms uit de weg. Maar het heeft geen zin om dingen waarmee je het moeilijk hebt of situaties waarvan je bang bent te verdoezelen of te ontkennen. Erken dat het er is, praat erover en verberg je niet.

- Drink niet te veel alcohol. Het is een scenario dat zich vaak voordoet: mensen die een serieuze dip hebben, grijpen naar de fles om te vergeten, om in een roes te komen of om de tijd te verdrijven. Hun alcoholgebruik neemt gestaag toe en dat kan op termijn problematisch worden. Alcohol helpt niet om je probleem op te lossen, het werkt zelfs ‘accelererend’ op je gevoel! Finaal, zal je je nog ellendiger voelen.

- Eet gezond. Bepaalde mensen hebben gewoon geen trek wanneer ze depressief zijn. Ze gaan precies in een soort van hongerstaking en kunnen daardoor een tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen oplopen. Anderen zoeken net troost in eten en dan vooral in ongezonde comfort food waardoor ze binnen de kortste keren last krijgen van overgewicht. Ook antidepressiva kunnen een invloed hebben op de eetlust.

- Breng structuur in je leven. Depressieve personen hebben vaak last van een verstoord slaapritme: ze blijven zeer lang op en halen de slaap dan overdag in. Probeer op een deftig uur op te staan en je te houden aan een normale nachtrust.
Een gebrek aan routine kan ook je eetpatroon verstoren. Het is belangrijk dat je blijft koken en op regelmatige tijdstippen eet.

Enkele nuttige telefoonlijnen, chatsites en websites: www.depressiehulp.be, 106 of www.tele-onthaal.be, www.ikmaakdeklik.be, www.zelfmoord1813.be ;

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram