Gezonde zwangerschapstips!

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 22 reacties

dossier Elke zwangere vraagt zich wel eens af of iets kan of mag. Hieronder enkele routine vraagjes en tips.

Sport

Sportieve vrouwen met een normale zwangerschap mogen tijdens de zwangerschap verder met mate aan sport doen.
Geen nieuwe, intensieve sporten opstarten tijdens de zwangerschap.
Af te raden: contactsporten, paardrijden, diepzeeduiken.

zie ook artikel : Ski en zwangerschap

zie ook artikel : Zwangerschap en sport

Autogordel

De zwangere is verplicht de autogordel te dragen.
De voornaamste oorzaak van foetale dood is de dood en / of shock van de moeder. Het onderste deel van de riem wordt best onder de zwangere buik geschoven.

Vliegtuig

Er zijn geen aanwijzingen dat reizen in een modern vliegtuig met normale luchtdruk enig risico inhoudt. Lange vluchten worden afgeraden na 32-34 weken afhankelijk van de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij. Dit is niet om medische redenen maar eerder uit financiele en verzekeringstechnische overwegingen (noodlandingen bij geboorte...)

Genotsmiddelen

Roken met name de nicotine
Is ten sterkste af te raden wegens het verhoogd risico op:
• spontaan miskraam
• prematuriteit
• dysmaturiteit
• abruptio placentae
• perinatale sterfte
• wiegendood

Marihuana
Er zijn geen aanwijzingen dat marihuana of hasjgebruik (of ook cannabis, met werkzame stof TCH) schadelijk is tijdens de zwangerschap. De manier waarop het meestal gebruikt wordt, nl roken is wel schadelijk.

Alcohol
Het foetaal alcohol syndroom kan optreden indien de zwangere meer dan 6 alcoholische dranken per dag gebruikt. Gezien men niet precies weet vanaf welke dosis alcohol schadelijk is, wordt alcohol algemeen afgeraden.

Cafeïne
De meeste studies tonen geen verhoogd risico bij gebruik van cafeine.

zie ook artikel : Zwangerschap en verslaving

Zwangerschapsstriemen (STRIAE)

Er bestaat geen bewezen effectieve preventie noch behandeling.
Zwangerschapsstriemen hebben meer te maken met de gewichtstoename van de moeder en met de groote van de uterus. ook hormonen spelen een rol.

Tepelvoorbereiding

Bij vrouwen met normale tepels is " tepel voorbereiding" niet bewezen nuttig.

Vrijen (Coïtus)

Enkel in geval van dreigend miskraam, dreigende vroeggeboorte en het breken van de vliezen is coitus af te raden.
Er zijn tegenstrijdige gegevens over coitus gedurende de laatste 4 weken van de zwangerschap.

Vaginale spoelingen

Nutteloos en mogelijk schadelijk, dus afraden.

Baden

Zwangeren mogen zonder restrictie een bad nemen of gaan zwemmen tijdens een normale zwangerschap.

Sauna?

Zwanger en naar de sauna?
Vaak wordt saunabezoek afgeraden aan zwangere vrouwen, vooral tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap. In deze periode is de gevoeligheid van de zich ontwikkelende vrucht voor invloeden van buitenaf het sterkst. Hoge temperaturen zouden meer risico geven op een miskraam en op cardiale of neurologische afwijkingen (zoals open rug) bij de foetus.
Deze bewering is echter gebaseerd op beperkt experimenteel onderzoek bij dieren. Recent hebben verschillende epidemiologische en klinische onderzoeken bij mensen geen verhoogd risico op miskraam of aangeboren misvormingen kunnen aantonen. Bij een normale zwangerschap blijkt sauna geen enkele negatieve invloed te hebben op moeder of kind, en bestaat er dus geen enkele reden om sauna af te raden voor zwangere vrouwen. Alleen bij zwangeren met een verhoogd risico op pre-eclampsie, zou de blootstelling aan de hitte wel tot complicaties kunnen leiden en moet saunagebruik worden afgeraden.
Op het einde van de zwangerschap (de laatste 4 à 6 weken) is enige voorzichtigheid bij het nemen van een dompel- of dubbelbad aan te raden, omdat er al enige ontsluiting kan zijn en de kans op infectie zou kunnen toenemen.

Borstvoeding is geen bezwaar tegen sauna. Je verliest er wel veel vocht. Drink dus genoeg. Neem je voorzorgen tegen 'lekkende' borsten.

zie ook artikel : Sauna: voor- en nadelen

zie ook artikel : Veel gestelde vragen rond zwangerschap

bron: Studiegroep Routine Prenatale Zorgen, Vlaamse Werkgroep Verloskunde
verschenen op : 06/10/2004 , bijgewerkt op 29/10/2015

22 reacties

blowen

door Erick Carels, 9 December 2013 om 19:40

Iedereen hanteert de levensstijl die hij zelf wil. Als iemand drugs wil nemen is dit zijn eigen vrije keuze, althans, zo zou de maatschappij in elkaar moeten zitten. In onze westerse cultuur wordt de hard-drug "alcohol niet alleen al 2000 jaar getolereerd, neen zelfs gepromoot en genuttigd (misbruikt) tot in de hoogste regionen van ons sociaal stelsel Het is echter ook noodzakelijk dat iedereen de nodige verantwoording naar anderen en naar zichzelf toe aan de dag moet kunnen leggen. Zo is het inderdaad onverantwoord om gelijk welke drug tijdens de zwangerschap te gebruiken, alcohol, t.h.c. en zeker chemische harddrug en tabak zouden ten strengste moeten verboden zijn tijdens de zwangerschap. Ikzelf ben tot voor kort gebruiker geweest van Tabak, alcohol en t.h.c. Maar toen mijn vrouw wist dat ze zwanger was is zij direct gestopt met roken en drinken. Ik ook, want anders heeft dit natuurlijk geen zin. Nooit hebben wij in het bijzijn gerookt! (over alcohol kunnen wij dit spijtig genoeg niet zeggen) en ook ons bezoek hebben we dit altijd verboden.Nogmaals, sinds het begin ter tijden hebben mensen een roes opgezocht om het "leven" draaglijker te maken maar onze kinderen hebben GEEN KEUS! Dus geef hen een eerlijke kans en confronteer hen hier niet mee voor zowel hun lichamelijke als hun geestelijke gezondheid, amen...

blowen

door anoniem, 11 December 2012 om 21:43

Veroordeel niemand, we hebben allemaal onze geneugten en zondes in dit leven. En welke dat ook is (teveel snoepen, junkfood, blowen, roken, drinken, etc) zo snel mogelijk mee stoppen als je zwanger bent. Alles wat jij doet, doet jouw foetus ook! Maar even over blowen, uit ervaring, het is niet okay, ook zonder tabak niet. Mijn moeder kwam er veel te laat achter, 6 mnd, tijdens de zwangerschap van me broertje. Mijn broertje, nu 29jr is een gezonde jongeman. Maar als baby huilde hij extreem veel en heeft jaren veel extra steun moeten krijgen op school. Hij had taal, leer en emotionele achterstanden. Het is hard werken geweest voor hem en mijn ouders. Het komt uiteindelijk wel allemaal goed, maar besef dus dat een baby die thc te lang binnen krijgt zal na de bevalling moeten afkicken en heeft dezelfde problemen als een baby van een moeder met heftigere verslavingen. Ik wil me moeder niet goed praten, ze had een hele slechte tijd en had een moment van zwakte. Als ze had geweten dat ze zwanger was had ze het niet gedaan. Ze bleef gewoon maandelijkse bloedingen houden en was nauwelijks aangekomen. Hoe dan ook tijdens een echo van haar nieren zagen ze het ineens in het ziekenhuis. Als ze dat onderzoek niet had gehad was ze er waarschijnlijk pas op het laatst achter gekomen.. Me moeder is een geweldige vrouw en moeder, maar ook menselijk. En dat ben jij ook.. Maar vraag jezelf uiteindelijk 1 ding af.. Zou jij een baby een blow in zijn mond steken? En stel jezelf die vraag bij alle andere dingen waarover je twijfeld, is het antwoord nee, dan heb je jouw antwoord.. Succes en een mooie zwangerschap wens ik ieder

blowen

door anoniem, 4 December 2012 om 17:15

Vroeger deed ik dit ook toen ik wist dat ik onverwachts zwanger was onmiddelijk gestopt dit was na 4weken zwangerschap ik voelde me rotslecht dat ik nog aventoe rookte. Dit is niet iets van kunnen maar van karakter en respect... Als je uzelf niet respecteert waarom u kind dan :-s ik ben mijn meisje kwijt geraakt 36 u na de geboorte het leven is niet eerlijk :-(

Gezonde zwangerschapstips!

door anoniem, 15 November 2012 om 09:52

Ik heb ook 5 weken geblowd.. Maar toen ik wist dat ik zwanger was ben ik gelijk gestopt.. En voelde me heel erg schuldig. Dus kan me haast niet voorstellen dat je geen schuldgevoel hebt?

Gezonde zwangerschapstips!

door anoniem, 15 November 2012 om 09:51

Ik heb ook 5 weken geblowd.. Maar toen ik wist dat ik zwanger was ben ik gelijk gestopt.. En voelde me heel erg schuldig. Dus kan me haast niet voorstellen dat je geen schuldgevoel hebt?

bekijk alle 22 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub