Wie vrijwilligerswerk doet, is gezonder

Laatst bijgewerkt: March 2017 | 2 reacties
123-handen-helpen-170-2.jpg

nieuws

Wie vrijwilligerswerk doet is gezonder dan wie geen vrijwilligerserk doet. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent bij meer dan 40.000 Europeanen. 
Zelfs na controle voor andere factoren die gezondheid beïnvloeden (geslacht, leeftijd, scholingsniveau, migratiestatus, religiositeit en land waar ze wonen), blijken vrijwilligers in duidelijk betere gezondheid dan niet-vrijwilligers. 

Bijkomende analyses tonen dat een deel van dit verband loopt via inkomen. Vrijwilligers hebben een hoger inkomen en dit hogere inkomen is op zijn beurt geassocieerd met een betere gezondheid. 

De onderzoekers schuiven drie bijkomende verklaringen voor hun bevindingen naar voren. Ten eerste werd reeds aangetoond dat vrijwilligerswerk een positief effect kan hebben op psychologische factoren zoals zelfvertrouwen en zelfwerkzaamheid enerzijds en de kwantiteit en kwaliteit van iemands sociaal netwerk. Ten tweede zorgt vrijwilligerswerk voor fysieke en psychische activiteiten die een bescherming bieden tegen een functionele achteruitgang en dementie bij ouderen. Ten slotte toont neurologisch onderzoek dat vrijwilligerswerk zorggerelateerde hormonen oxytocine en progesteron kan vrijgeven die helpen om weerstand te bieden tegen stress en ontstekingen.

2 reacties

Wie vrijwilligerswerk doet, is gezonder

door anoniem, 30 March 2017 om 21:46

ik doe vrijwilligerswerk bij bejaarden zowel ontbijt, middageten, activiteiten en van mei tem september wandelingen . ikzelf heb er deugd van om niet tussen mijn 4 muren te blijven zitten.

Wie vrijwilligerswerk doet, is gezonder

door anoniem, 30 March 2017 om 21:30

Er zijn waarschijnlijk meer vrijwilligers te vinden in de lagere loon- of pensioenklasse - toch zeker in de dorpen. De dankbaarheid, een schouderklop, een brede glimlach van de mensen waarvoor je werkt ... dàt maakt je gelukkig.

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub