Placenta opeten, een goed idee of niet?

123m-placenta-baby-baarmoeder.jpg

nieuws

In de Verenigde Staten zou het een rage zijn en ook bij ons gebeurt het blijkbaar meer en meer: vrouwen die na de bevalling de placenta of nageboorte opeten. Er bestaan zelfs websites waarop recepten worden gegeven: gebakken, gewokt, gekookt, gedroogd, verwerkt in een smoothie... Er bestaan ook bedrijfjes die de placenta verwerken tot een poeder dat in capsules gaat. 
Daarvoor bestaat ook een wetenschappelijke naam voor deze praktijk: placentofagie. 

Waarom wil men de placenta eten?
De moederkoek zou vele vitaminen en ijzer bevatten. Het eten van de placenta zou de ijzer- en hormonenbalans herstellen, pijnstillend werken, een energieboost geven en het herstel versnellen, beschermen tegen postnatale depressie, slapeloosheid tegengaan, de borstvoeding stimuleren, de huidelasticiteit bevorderen, de band tussen moeder en kind versterken, enzovoorts.
Bovendien zouden zowat alle zoogdieren de moederkoek opeten. Waarom wij dan niet. Tenslotte zijn er de 'succesverhalen' van celebrities zoals Kourtney Kardashian en Alicia Silverstone. 
Voor die vermeende voordelen bij de mens bestaat evenwel geen enkel wetenschappelijk bewijs, zo blijkt uit een recent overzichtsartikel in het vakblad Archives of Women's Mental Health. Daarin werden tien studies over placentofagie geanalyseerd.
Mogelijke risico's
Anderzijds zijn er geen studies die kijken naar de mogelijke risico's. En die zijn er wel degelijk. De placenta werkt namelijk als een filter om de zich ontwikkelende foetus te beschermen tegen gifstoffen en verontreinigende stoffen. Hierdoor kunnen bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen in het placentaweefsel achterblijven na de geboorte. Dat zou zowel voor de moeder als voor het kind dat borstvoeding krijgt, risico's kunnen inhouden. 
Ook over hoe de moederkoek (en poedertjes op basis van moederkoek) moet bewaard worden of hoe hij het best bereid wordt, is helemaal niets bekend. 
De auteurs van de studie in de Archives of Women's Mental Health verwonderen er zich dan ook over dat vrouwen die heel voorzichtig zijn met hun voeding tijdens de zwangerschap en de borstvoeding, bereid zijn om iets in te nemen zonder bewijs van de voordelen en zonder enige kennis van de mogelijke risico’s voor zichzelf en hun zuigelingen.
Het Britse Royal College van Verloskundigen raadt het eten van de placenta dan ook af.
Besluit
Op dit ogenblik is er geen bewijs dat het eten van de placenta voordelen heeft, terwijl het mogelijk wel nadelen kan hebben. 

Bronnen


WebMD
http://www.webmd.com/baby/should-i-eat-my-placenta#1

Royal College of Midwives
https://www.rcm.org.uk/news-views-and-analysis/news/no-health-benefits-from-eating-placenta-says-study

British Journal of Midwifery
http://www.magonlinelibrary.com/doi/10.12968/bjom.2012.20.7.464

Archives of Women's Mental Health
http://link.springer.com/article/10.1007/s00737-015-0538-8

The Journal of Alternative and Complementary Medicine
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2016.0147?src=recsys&;journalCode=acm

National Geographic
http://www.nationalgeographic.nl/artikel/opeten-placenta-geen-goed-idee


Laatst bijgewerkt: maart 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram