Migraine is meer dan hoofdpijn

Laatst bijgewerkt: May 2017
excedryn-vrouw-500.jpg

nieuws Hoofdpijn heeft iedereen wel eens. Maar wanneer je regelmatig last hebt van migraine dan beïnvloedt dat je hele leven.
Migraine komt in aanvallen voor, soms een- of tweemaal per jaar maar soms ook verschillende keren per maand. Het voornaamste kenmerk is hoofdpijn, die hevig kan zijn. Misselijkheid of braken en overgevoeligheid voor licht en geluid komen ook zeer vaak voor.

Ben je misselijk als je hoofdpijn hebt, hinderen licht en geluid je of ben je door je hoofdpijn niet in staat om je dagelijkse dingen te doen? Dan kan het zijn dat je migraine hebt. Vraag raad aan uw arts. Met de resultaten van de test, kan u de dokter op de hoogte brengen en makkelijk een gesprek aanknopen. Doe hier de migrainetest.

Hoe herken je migraine ?
• Migraine komt meestal voor aan 1 kant van je hoofd. Soms aan beide kanten.
• Migraine bestaat uit herhaalde aanvallen. Van matige tot hevige en kloppende hoofdpijn. Meestal met misselijkheid en/of braken.
• Migraine verergert vaak bij lichamelijke activiteit. Het kan je dagelijkse activiteiten hinderen

Wat voel je bij een migraineaanval?
Een migraineaanval bestaat meestal uit vier fasen. Gelukkig heeft niet iedereen last van alle fasen tijdens een aanval van migraine.

1. De waarschuwingsfase
Slechts de helft beleeft deze fase bewust. Enkele uren tot zelfs twee dagen voor het begin van de hoofdpijn ben je prikkelbaar, neerslachtig, moe of net energiek. Zin in eten en ‘gewoon weten’ dat er een aanval aankomt, zijn ook mogelijke signalen.
2. De aurafase
Eén derde krijgt af en toe tijdens een aanval 10 tot 30 minuten lang een visueel signaal van de hersenen. Tijdens dit zogenaamde aura zie je mogelijk blinde vlekken, fel licht of lichtflitsen of gekleurde zigzaglijnen, meestal aan één kant. Soms zie je dubbel of wazig. Tintelingen, gevoelloosheid en moeite met spreken komen ook voor.
3. De hoofdpijnfase
De hoofdpijn komt meestal voor aan één kant van je hoofd en kan erg hevig zijn. Vaak zit de pijn aan de voorkant of bij de slaap, is hij kloppend of bonzend en verergert bij beweging. Misschien ben je misselijk en moet je zelfs braken, wat de hoofdpijn lijkt te verlichten. Licht en geluid kunnen onaangenaam zijn en je bent liever alleen in een donkere, stille omgeving. Deze fase duurt gewoonlijk iets minder lang dan 1 dag, maar kan tot 3 dagen aanhouden.
4. De herstelfase
Treedt in zodra je hoofdpijn vermindert. Je kan weer moe, prikkelbaar en neerslachtig zijn en moeite hebben om je te concentreren. Het kan nog een hele dag duren voor je je weer helemaal beter voelt.

excedryn-man-500.jpg
Wat is de oorzaak van migraine?
Migraine is een toestand van neuronale overgevoeligheid in de hersenen, waarvan de oorzaken nog niet volledig gekend zijn. Wel weten we dat er bepaalde uitlokkende factoren of triggers zijn. Het bepalen van die triggers is vaak lastig en soms onmogelijk omdat de triggers niet voor iedereen dezelfde zijn en kunnen verschillen van aanval tot aanval.

Meer weten over Migraine ? klik hier

excedryn-picto_30min_NL1.jpg

Laat migraine niet langer je leven beheersen! Gelukkig kan je de symptomen van migraine te lijf gaan. Voel je een aanval opkomen? Neem dan twee tabletten Excedryn®. Dit geneesmiddel kan de hoofdpijn en de bijhorende symptomen van migraine bestrijden. Binnen 30 minuten kan Excedryn® migrainesymptomen, zoals migrainepijn, beginnen te verlichten.
Excedryn® is een geneesmiddel. Niet langer dan 3 dagen gebruiken zonder medisch advies. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 18 jaar, in geval van overgevoeligheid aan acetylsalicylzuur of andere niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen, in geval van maag- of duodenumulcus of tijdens de zwangerschap. Lees aandachtig de bijsluiter en vraag raad aan uw arts of apotheker. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare nv. CHBE/CHXCDRN/0011/16

Migraine, zoveel mensen zitten er mee

  • 1 Belg op 5 heeft ooit last van migraine.*
  • Vrouwen hebben 3 keer meer kans op migraine.
  • Het treft vooral mensen tussen 35 en 45 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen.
  • Het begint soms in de kindertijd of adolescentie. Bij meisjes eerder in de puberteit.
  • Migraine kan erfelijk zijn. Veel patiënten hebben een vader of moeder die ook aan migraine lijdt.

*Aanpak van migraine in de huisartsenpraktijk. Domus Medica. 2010.

excedryn-packshot.jpg.png

Probeer Excedryn®
Excedryn®
is een geneesmiddel dat de hoofdpijn en de andere symptomen van migraine, zoals misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid te lijf gaat. Excedryn® is een combinatie van 3 actieve ingrediënten en is in België vrij verkrijgbaar in de apotheek. Lees voor gebruik aandachtig de bijsluiter.
Excedryn® is een geneesmiddel. Niet langer dan 3 dagen gebruiken zonder medisch advies. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 18 jaar, in geval van overgevoeligheid aan acetylsalicylzuur of andere niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen, in geval van maag- of duodenumulcus of tijdens de zwangerschap. Lees aandachtig de bijsluiter en vraag raad aan uw arts of apotheker. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare nv. CHBE/CHXCDRN/0011/16

Migrainedagboek
Een migrainedagboek geeft je een beter inzicht in het verloop van je eigen migraineaanval en de bijbehorende symptomen van migraine. Misschien kan het helpen te bepalen welke factoren jouw migraineaanvallen uitlokken. Bovendien kan je huisarts met het dagboek een betere diagnose stellen. Schrijf elke migraineaanval op en noteer alle details. Klik hier om een migrainedagboek te downloaden.

bron: Ingezonden mededeling - GlaxoSmithKline Consumer Healthcare nv
verschenen op : 28/02/2017 , bijgewerkt op 16/05/2017
pub