Duizeligheid

Laatst bijgewerkt: March 2012 | 28 reacties
val-grond-duiz-170.jpg

tips Duizeligheid wordt meestal omschreven als een gevoel van onstabiliteit of lichthoofdigheid. Duizeligheid kan gepaard gaan met vertigo. Vertigo is het gevoel dat u zelf of uw omgeving ronddraait, zeker wanneer u uw hoofd draait. Het is meestal moeilijk de specifieke oorzaak van de duizeligheid te kennen en dit is zeker het geval bij oudere mensen, waar een combinatie van factoren tot duizeligheid kan leiden.
Er zijn twee belangrijke soorten duizeligheid :

Duizeligheid met een draaierig gevoel

Waarschijnlijke oorzaken :
• Vestibulitis : infectie van het binnenoor, meestal door een virus
• Goedaardige positionele vertigo : ziekte van het binnenoor
• Ziekte van Ménière

Zeldzame oorzaken :
• Ziekte van het centraal zenuwstelsel

Hulpmiddelen :
• Tijdens een aanval van duizeligheid gaat u best liggen of zitten tot het over is
• Eet een snack die suiker bevat, als het een tijdje geleden is dat u heeft gegeten.
• Rij niet met de wagen, bedien geen zware machines en ga voor de rest van de dag niet zwemmen. Hervat die activiteiten alleen als U zich weer helemaal beter voelt.

Kontakteer uw arts indien :
• U gaat best altijd naar de arts
• U moet onmiddellijk naar de arts indien u ook andere symptomen heeft als verlammingsverschijnselen, tintelingen of zwak gevoel in armen en benen, brabbelend spreken, gezichtsstoornissen, slecht horen, moeilijk slikken, verwardheid, braken.

Duizeligheid zonder draaierig gevoel

Waarschijnlijke oorzaken :
• Hyperventilatie vaak te wijten aan angst
• Lage bloeddruk
• Vaso-vagale aanval : eenvoudig flauwvallen
• Lage bloedsuikerspiegel

Mogelijke oorzaken :
• Hartstoornissen, zoals, hartritmestoornissen
• Neurologische afwijkingen zoals mini-beroertes

Zeldzame oorzaken :
• Epilepsie
• Polycytemie : te veel rode bloedcellen

Hulpmiddelen :
• Tijdens een aanval van duizeligheid gaat u best liggen of zitten tot het over is
• Eet een snack die suiker bevat, als het een tijdje geleden is dat u heeft gegeten.
• Rij niet met de wagen, bedien geen zware machines en ga niet zwemmen voor de rest van de dag. Hervat die activiteiten alleen als U zich weer helemaal beter voelt.

Kontakteer uw arts indien :
• U gaat best altijd naar de arts
• U moet onmiddellijk naar de arts indien u ook andere symptomen heeft als verlammingsverschijnselen, tinkelingen of zwak gevoel in armen en benen, brabbelend spreken, gezichtsstoornissen, slecht horen, moeilijk slikken, verwardheid, braken.


verschenen op : 03/09/2000 , bijgewerkt op 07/03/2012

28 reacties

vertigo

door anoniem, 20 April 2012 om 13:03

Hallo iedereen, Hoe reageert het bedrijf waar jullie werken?? begrijpend of ....

duizeligheid

door patrick, 12 March 2012 om 11:42

heb dit sinds 12/8/2000 en heb het nu (meer dan 10 j later) bijna 100% onder controle. ik sport 3x/week, kan ook zwemmen zonder problemen, en eindelijk een normaal leven leiden zonder af te zien. mijn laatste aanval dateert van april 2011 (al bijna 1 jaar geleden). oorzaken bij mij zijn een combinatie van verschillende factoren. ik heb altijd last gehad van duizeligheid sinds mijn jeugd (toen in een veel lichtere vorm). later een zware ooronsteking opgelopen met blijvende oorsuizingen en mijn eerste zware aanval van duizeligheid is begonnen op 12/8/2000 en gedurende jaren heb ik om de 2 à 3 maanden aanvallen gehad. ik neem als medicatie betaserc 16 (3x/dag en dat helpt zeer goed !!! - dit medicament heeft geen neveneffecten en is zeer efficiënt). stress is zeker ook een factor gelinkt aan mijn duizeligheid. met een goede nachtrust en voldoende slaap kan je de risico's van een aanval met minstens 50% verminderen. tevens op de voeding letten want gezond eten helpt ook veel. ik had ook een hoop dokters afgelopen die mij nooit au serieux namen maar de laatste oorspecialist heeft wel oorzaak +/- gevonden (storing van evenwichtsorgaan als gevolg opgelopen ooronsteking + stress + erfelijke aanleg). iedereen kan dit overwinnen. succes !

duizeligheid

door anoniem, 5 September 2011 om 16:11

ook ik ben al jaren van1991 is het bij mij begonnen tot nu loop ik er nog mee de ene zegt dit de andere dat ze hebben me alles wijs gemaakt het was stess dan krisstallen dan meniére dan hyperventilatie terug van voor herbeginnen tot slot terug een variant van meniére wat is het nu weet het nog nieten ja zoals gezegt is de dokters raden gewoon betalen en je kunt gaan al de medicatie die je moet slikken maken je dan nog dikwijls ziek als er iemand raad weet heel graag

duizeligheid

door johnny, 27 September 2006 om 11:52

Hallo na nu reeds 2 maanden van de ene docter na de anderen is het ergste van de duizeligheid voorbij alleen nog bij bepaalde bewegingen . wat er wel nu bij is nadat de dag een uur of 4 gevorderd is last van misselijk . dit zouw allemaal moeten overgaan door oefeningen die ik nu al een dikke 6 weken doe . was intussen ook 3 dagen terug op het werk geweest maar moest terug naar huis . ik vind dat de docters ondanks al die aperatuur die ze nu hebben er ook maar na raden .de ene zegt zus en de andere zo er is zelfs eentje die vertelde me dat ik ooit een hersen infarct moet gehad hebben ?

duizeligheid.

door wim m, 29 August 2006 om 13:00

Hallo Johnny. Goed dat je geluisterd heb naar je lichaam. Ik zou zeggen blijf dat doen. Naar de huisarts met je nek zou ik zeggen, duizeligheid alleen is voor een huisarts ook vaak vaag. Ik hoop voor je dat je eraf komt, ik weet hoe vervelend het is. Heel veel succes. Wim.

bekijk alle 28 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub