Wat is de griep en hoe verspreidt ze zich?

dossier Seizoensgriep is de jaarlijks terug opduikende wintergriep die veroorzaakt wordt door gewone, bekende en jaarlijks terugkerende griepvirussen. Doordat de seizoensgriep bijna elk jaar veroorzaakt wordt door een ander griepvirus, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast. Vandaar dat de enige manier om beschermd te zijn tegen de seizoensgriep een jaarlijkse vaccinatie is.

Lees ook: Griepvaccinatie 2022-2023: voor wie, wanneer en waarom?

Wat is griep?

Griep of Influenza is een acute infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, longen) en wordt veroorzaakt door het influenzavirus dat jaarlijks opduikt in de winterperiode. Vandaar ook de naam Influenza. Van dit virus bestaan er drie types, A, B en C.

Het A-type is verantwoordelijk voor de meest ernstige infecties. Het griepvirus is bijzonder besmettelijk. Het is vaak al voldoende in contact te komen met een besmet persoon opdat de virussen kunnen doordringen in het neusslijmvlies, de luchtpijp en de bronchi en zich daar uitbreiden. Op enkele weken tijd kan een griepepidemie 5 tot 10% van de bevolking aantasten.

Hoe komt het dat mensen vooral in de winter griep krijgen?

Influenza komt in gebieden met een gematigd klimaat alleen in het winterseizoen (november - maart) voor. In het zuidelijk halfrond valt het griepseizoen wanneer het daar winter is (maart-november). In tropische gebieden daarentegen, komt het het hele jaar rond voor.
Waarom wij alleen 's winters met influenza te maken hebben komt waarschijnlijk doordat we in koude periodes meer binnenshuis met elkaar doorbrengen en het virus in de koude vochtige buitenlucht langer kan overleven.

Wat is het verschil tussen griep en een verkoudheid?

123-ziek-medic-thee-pil-griep-02-19.jpg

Veel mensen verwarren een gewone verkoudheid met griep. Het gaat in beide gevallen om een infectie van de bovenste luchtwegen door virussen. Van griep ben je meestal ernstiger ziek dan van een verkoudheid. Koorts en spierpijn treden meestal niet op bij verkoudheid. De symptomen van een verkoudheid verdwijnen in het algemeen ook sneller en complicaties zoals een longontsteking komen zelden voor.

De belangrijkste griepsymptomen zijn:

  • snel opkomende koorts (> 38°C)
  • spierpijn, hoofdpijn
  • rillerig gevoel
  • vermoeid en uitgeput zijn
  • keelpijn
  • hoesten

Twijfel je of je de griep of een verkoudheid hebt? Doe de test!

Lees ook: Ken jij het verschil tussen een griep en een verkoudheid? Doe de test!

Hoe verspreidt het griepvirus zich?

Het griepvirus wordt vooral overgebracht via de lucht met speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten of te niezen. Deze druppeltjes, die zich in de lucht verplaatsen, kunnen iemand rechtstreeks besmetten via de ademhaling.

Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Via de lucht komen virussen ook terecht op allerlei voorwerpen. Iemand kan besmet worden als hij een voorwerp aanraakt (bv. een deurknop, speelgoed) waarop zich virussen bevinden en daarna zijn ogen, neus of mond aanraakt. Het speeksel kan ook overgedragen worden door de handen (door de mond af te schermen tijdens het hoesten) via voorwerpen die erdoor aangeraakt zijn.

Het griepvirus is zeer besmettelijk. Praten met iemand die griep heeft, kan al voldoende zijn om geïnfecteerd te worden. Wie in een de bus of trein zit naast iemand die griep heeft, kan zomaar geïnfecteerd raken. Wie veel op drukbezochte plaatsen of in afgesloten ruimten verblijft, heeft veel kans besmet te worden. Tijdens een griepepidemie krijgt ongeveer 10 tot 20% van de mensen de griep. Bij schoolgaande kinderen en kinderen die in een crèche verblijven kan tot 45% ziek worden. Als het griepvirus via je kind of jezelf in het gezin rondgaat, krijgt uiteindelijk tenminste 30% van de andere gezinsleden ook griep.

Lees ook: Hoe krijg je griep of een verkoudheid?

Wanneer ben je besmettelijk voor anderen?

123-senior-sport-hoest-fit-09-18.jpg
Na het binnenkrijgen van het griepvirus kan het één tot zeven dagen duren voor je ziek wordt, maar gewoonlijk krijg je de eerste symptomen na twee tot drie dagen. Dit wordt de incubatietijd genoemd. Tijdens de incubatietijd kan je, zonder dat je het weet, andere mensen besmetten.

Volwassenen zijn besmettelijk één dag voordat de symptomen zich openbaren. Jonge kinderen kunnen het virus al bij zich dragen tot zes dagen voordat de symptomen zich openbaren. Al die tijd kunnen ze andere mensen aansteken. Volwassenen zijn tot vijf dagen na de eerste symptomen besmettelijk en kinderen kunnen nog eens vijf dagen langer besmettelijk zijn.

Niet iedereen wordt ziek na een besmetting, sommige mensen zijn wel met het virus geïnfecteerd en zijn besmettelijk, zonder ooit ziek te zijn geweest.

Lees ook: Hoe griep voorkomen en verspreiding vermijden

Lees ook: Griepvaccinatie 2022-2023: voor wie, wanneer en waarom?


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram