Hoe krijg je griep of een verkoudheid?

Laatst bijgewerkt: March 2017 | 2 reacties
123-hoest-ziek-griep-11-7.jpg

tips Zodra de eerste symptomen van griep of een verkoudheid opduiken, vraag je je misschien af hoe dat komt. Zeker als je alert bent en probeert om je zoveel mogelijk tegen bacteriën te beschermen. Om je te informeren hoe je dat de volgende keer beter kunt doen, leggen we uit wat er precies gebeurt en waarom je ziek wordt.

- Virussen verspreiden zich via minuscule druppeltjes in de lucht die vrijkomen wanneer een zieke persoon niest, hoest of zijn neus snuit.

- Je kan ziek worden wanneer je je neus, ogen of mond aanraakt nadat je iets aanraakte dat met een virus was besmet, zoals bijvoorbeeld een stuk speelgoed, een computerklavier of een deurknop. Virussen kunnen op dergelijke objecten tot 2 dagen overleven.

- Als je in contact komt met kiemen die verkoudheid of griep veroorzaken, dan betekent dat nog niet dat je automatisch ook ziek wordt. De kans daarop bedraagt geen 100%. Het hangt ervan af wanneer de persoon die ze verspreidde zelf werd geïnfecteerd en hoeveel virusdeeltjes de druppeltjes bevatten.

- Gedurende de eerste 2 of 3 dagen van zijn verkoudheid, draagt de getroffen persoon het meeste risico om iemand anders te besmetten. Na een week is een verkoudheid meestal niet meer besmettelijk.

- Mensen met griep kunnen het aan anderen doorgeven tot 1 dag voor de symptomen optreden en tot 5 à 7 dagen nadat ze ziek zijn geworden. Ze kunnen dus de griep verspreiden vooraleer ze zelf weten dat ze erdoor besmet zijn.

Je kunt je natuurlijk ook laten inenten tegen griep: vraag advies aan je arts.

bron: Hilde Deweer
verschenen op : 04/03/2017 , bijgewerkt op 02/03/2017

2 reacties

Hoe krijg je griep of een verkoudheid?

door Peter Cernjavski, 6 March 2017 om 00:13

"- Als je in contact komt met kiemen v verkoudheid of griep...", dan; - als je immuunsysteem optimaal is zul je wel iets merken, vooral 's avonds maar 's anderendaags verdwijnen de symptomen. Dus een gezonde levensstijl liever dan 'n giftig spuitje.

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub