Bijna helft groenteconserven gesuikerd

123m-groenten-blik-conserven-02-17.jpg

nieuws Aan bijna de helft van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse voedselwaakhond Foodwatch.
De organisatie onderzocht het assortiment groenteconserven van de vier grootste supermarkten, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Daaruit blijkt dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten suikers waren toegevoegd. Dat geldt ook voor biologische groenten.
"Zelfs groente - hét toonbeeld van gezond - wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven. Doordat de industrie overal suikers aan toevoegt, krijgen consumenten veel te veel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet', stelt Foodwatch. Bijkomend effect van suikertoevoeging is dat met name kinderen door alle toegevoegde suikers andere smaken niet leren waarderen en een voorkeur krijgen voor zoet. Dit kan langdurig effect hebben op eetgedrag.

Toegevoegde suikers werden onder meer gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat. Ook bieten en maïs bevatten veel suikers, al is dat bij maïs van nature al vrij hoog. Er bleken geen toegevoegde suikers aanwezig in sperziebonen, champignons, spinazie, boerenkool en de meeste asperges.

De reden waarom de voedingsmiddelenindustrie suikers toevoegt aan groenten is volgens Foodwatch om ze lekkerder te maken. Voor het conserveren van het voedsel is dit echter niet nodig. De overdaad aan suikers leidt tot allerlei gezondheidsproblemen als obesitas, hart- en vaatzieken en diabetes type 2. Volgens Foodwatch kampt inmiddels bijna de helft (43 procent) van alle Nederlanders met overgewicht. Een op de acht is zelfs obees.

In een reactie zegt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie FNLI dat suiker wordt toegevoegd voor de smaakbalans. “Voor conservering wordt er water toegevoegd aan de groente. Zonder toevoeging van suiker en/of zout loopt het natuurlijk aanwezige suiker en zout in groente weg in het vocht. Hierdoor verliezen de groenten hun natuurlijke smaakbalans.” Toevoegingen zijn noodzakelijk om de smaak en stevigheid van de groenten acceptabel te houden.
Volgens de FNLI wordt heel weinig suiker aan groenteconserven toegevoegd. Ook geeft de federatie van levensmiddelenfabrikanten aan dat de afname ervan doelbewust geleidelijk plaatsvindt. “Dit om te voorkomen dat de consument thuis zelf suiker gaat toevoegen omdat het anders niet meer smaakt zoals hij gewend is.”

Bron:
http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/suiker-vet-co/actuele-nieuwsberichten/zelfs-groente-wordt-gesuikerd/
http://www.fnli.nl/nieuws/reactie-op-artikel-foodwatch-over-suikergebruik-in-groenteconserven/


Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram