Misselijk tijdens de zwangerschap: meer kans op een meisje?

In dit artikel
Misselijk tijdens de zwangerschap: meer kans op een meisje?

dossier Na een positieve zwangerschapstest moet je drie lange maanden wachten voor je het geslacht van je baby te weten komt. In de volksmond wordt gezegd dat vrouwen die veel last hebben van misselijkheid een meisje verwachten. Klopt dat? Wat zegt de wetenschap? 

Lees ook: Nub-theorie: Zo kan je het geslacht zien op een echo

Wat veroorzaakt misselijkheid tijdens de zwangerschap?

Misselijkheid is een veelvoorkomend symptoom van zwangerschap. Tot voor kort werd de precieze oorzaak van deze misselijkheid echter niet volledig begrepen. Hormonale veranderingen (Hcg-hormoon) kregen in het verleden vaak de schuld, maar een recente ontdekking (2023) heeft de schuldige gevonden: het GDF15-eiwit.

Of een zwangere vrouw last heeft van misselijkheid hangt samen met haar gevoeligheid voor het GDF15-hormoon. Onderzoekers ontdekten dat de ernst van de symptomen rechtstreeks gelinkt zijn aan de hoeveelheid van het hormoon waaraan de aanstaande moeder vóór de zwangerschap was blootgesteld, en met de hoeveelheid van het hormoon dat door de foetus werd geproduceerd.

Met andere woorden, hoe lager het GDF15-niveau in het lichaam van een vrouw vóór de zwangerschap, hoe groter het risico dat ze ziek wordt als deze niveaus stijgen wanneer ze eenmaal zwanger is. En hoe meer GDF15 de foetus produceert, hoe ernstiger de misselijkheid en het braken waarschijnlijk zullen zijn.

Lees ook: Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken?

Meer misselijkheid bij een meisje?

Een studie uit 2021 toonde aan dat GDF15-niveaus significant hoger waren in het bloed en het hersenvocht (CSF) van vrouwen die een vrouwelijke foetus dragen dan bij vrouwen die een mannelijke foetus dragen. De auteurs vonden echter geen reden voor de stijging in GDF15-niveaus.

In de wetenschappelijke literatuur is wel herhaaldelijk een verband vastgesteld tussen vrouwen die lijden aan hyperemesis gravidarum (ernstige misselijkheid en braken met of zonder ziekenhuisopname) en het feit dat ze een vrouwelijke foetus dragen. Een onderzoek uitgevoerd aan Harvard University in 2020 breidde deze resultaten uit naar vrouwen met dagelijkse, maar minder ernstige misselijkheid. Tijdens het onderzoek rapporteerden vrouwen die zwanger waren van een vrouwelijke foetus een grotere frequentie van misselijkheid en braken tijdens het eerste trimester van de zwangerschap dan vrouwen die zwanger waren van een mannelijke foetus. 

Lees ook: Wanneer kan je op een echo het geslacht zien?

Er is dus waarschijnlijk wel iets van aan, maar hoewel ochtendmisselijkheid vaker voorkomt bij vrouwen die zwanger zijn van een meisje, is het belangrijk om te onthouden dat elke vrouw er last van kan hebben, ongeacht het geslacht van haar baby. 

Bijna 75% van de zwangere vrouwen heeft last van ochtendmisselijkheid aan het begin van de zwangerschap en slechts 49% bevalt elk jaar van een meisje. 

Lees ook: Het geslacht van een baby zien op een echo ‘via de onderkant’

Bronnen:
https://newscientist.nl
https:/www.ncbi.nlm.nih.gov
http://onlinelibrary.wiley.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram