Verhoogt veel seks de kans op baarmoederhalskanker?

123m-txt-cervical-caancer-02-17.jpg

nieuws Meer info: Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Elke vrouw die besmet is met het HPV-virus kan baarmoederhalskanker krijgen.
Iedereen die seksueel actief is kan het humaan papillomavirus oplopen, het is namelijk een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die erg besmettelijk is. Het virus is zo wijd verspreid dat 80 % van alle vrouwen ooit tijdens hun seksueel actieve leven een HPV-besmetting krijgt. Gelukkig bestaat er sinds enkele jaren een vaccin tegen HPV.
• U kan besmet raken met HPV vanaf de eerste keer dat u vrijt.
• Elke keer dat u vrijt kan u opnieuw besmet worden als uw partner besmet is.

• De kans op besmetting met HPV is groter naarmate een vrouw of haar partner meerdere wisselende seksuele contacten hebben. Maar dat betekent niet dat wanneer een vrouw baarmoederhalskanker heeft dat zij of haar partner dus meer wisselende contacten heeft (gehad). Eén seksueel contact is immers al voldoende om besmet te raken met dit wijd verspreide virus.
• Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die al vanaf jonge leeftijd seksueel actief zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat de baarmoederhals bij jonge vrouwen (jonger dan 16 jaar) nog aan het veranderen is. Daardoor is hij gevoeliger voor infecties.

Een HPV-besmetting betekent niet dat u altijd baarmoederhalskanker zult krijgen.
• Bij 80 tot 90 op de 100 HPV-besmettingen ruimt het afweersysteem het virus spontaan op. Bij 10 tot 20 van de 100 vrouwen die besmet raken, blijft HPV sluimeren. Daardoor kunnen na verloop van meerdere jaren afwijkende cellen in de baarmoederhals ontstaan die kunnen evolueren naar kankercellen. Maar ze kunnen evengoed weer terugkeren naar hun normale vorm. Een belangrijk deel van deze afwijkingen verdwijnt dus spontaan, zónder behandeling. Bij een klein aantal vrouwen gebeurt dat niet. Worden die afwijkingen niet behandeld, dan kunnen de afwijkende cellen zich tot echte kankercellen ontwikkelen.
Uiteindelijk zal slechts 1 op de 100 vrouwen die met HPV zijn besmet, baarmoederhalskanker ontwikkelen als ze zich niet laat behandelen.
Er zijn factoren die het risico op het krijgen van baarmoederhalskanker verhogen.

• Roken
Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken. Onderzoek wijst uit dat bij rokers het afweersysteem minder goed werkt. Het lichaam heeft dan meer moeite om een HPV-besmetting op te ruimen. Rokers hebben daarom een groter risico op blijvende HPV-besmettingen.

• Verzwakt afweersysteem
Vrouwen met een verzwakt afweersysteem kunnen minder makkelijk een HPV-besmetting opruimen. Baarmoederhalskanker komt daarom vaker voor bij vrouwen met hiv en aids en bij vrouwen die medicatie nemen die het afweersysteem onderdrukt, bijvoorbeeld vrouwen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

• Geen uitstrijkje laten nemen
Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die nooit een uitstrijkje laten nemen. Een uitstrijkje kan voorstadia van baarmoederhalskanker opsporen. Deze voorstadia zijn nog geen kanker. Ze kunnen indien nodig worden behandeld, zodat baarmoederhalskanker wordt voorkomen. Daarom wordt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aanbevolen om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen in het kader van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

• Langdurig gebruik van de pil of andere hormonale anticonceptie (langer dan 5 jaar) veroorzaakt een zeer licht verhoogd risico op het ontstaan van baarmoederhalskanker.
Het risico daalt terug na het stoppen van de pil. Na 10 jaar is het risico terug op hetzelfde niveau als dat van nooit-pilgebruiksters.

Vaccinatie tegen HPV
Sinds enkele jaren kunt u zich laten vaccineren tegen het HPV-virus. Deze vaccins (Gardasil en Cervarix) beschermen tegen de gevaarlijkste types van het HPV-virus (HPV 16 en HPV 18) die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Door u te laten vaccineren voordat er besmetting met het virus kan optreden, dus voor u de eerste keer seks hebt, zijn ongeveer 70 % van de baarmoederhalskankers te vermijden. Er is een nieuw vaccin op komst waarmee meer dan 90 % van de kankers kunnen voorkomen worden.
Ook door een condoom te gebruiken hebt u minder kans om het virus op te lopen, maar deze bescherming is niet gegarandeerd.

• Voor meisjes van het eerste middelbaar is de vaccinatie gratis (via het CLB). Indien uw arts het vaccin toedient, moet u wel de consultatie betalen.
• Voor meisjes van 12 tot en met 18 jaar is er een gedeeltelijke terugbetaling van het ziekenfonds. Meisjes die ouder zijn en al een eerste vaccin kregen vóór hun 19de verjaardag, komen ook in aanmerking voor terugbetaling. Het vaccin kost dan 11,60 Euro (per dosis). 

Lees ook: Baarmoederhalskanker voorkomen: HPV-vaccinatie

Bronnen
www.allesoverkanker.be
www.kanker.be/baarmoederhalskanker
www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker
www.zorg-en-gezondheid.be/HPV/
http://kanker-actueel.nl/risicos-en-oorzaken-van-baarmoederhalskanker-op-een-rijtje-gezet.html
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/HPV_Humaan_Papillomavirus


Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram