Bestaan er pillen die helpen om minder te drinken ?

123-txt-alcohol-pil-12-16.jpg

nieuws Er bestaan geen pillen die u van een drankverslaving kunnen afhelpen of die maken dat u ineens niet meer zult drinken. Er bestaan wel geneesmiddelen die kunnen helpen om te stoppen of die de kans op herval na stoppen verkleinen.

Om met succes te stoppen of herval te voorkomen gaat medicatie best samen met psycho-sociale begeleiding. Ook de steun van partner, gezin en vrienden is erg waardevol. Ook actieve deelname aan zelfhulpgroepen zoals AA blijkt een langdurige positieve impact te hebben.

Vraag altijd raad aan uw arts voor u deze geneesmiddelen gebruikt.
De twee geneesmiddelen die het meest werden onderzocht, zijn acamprosaat (Campral) en naltrexon (Naltrexone Accord, Nalorex), of een combinatie van beide. Sinds kort is er ook een derde geneesmiddel beschikbaar: Nalmefeen (Selincro®).

Volgens het KCE kunnen acamprosaat, orale naltrexon en nalmefeen het alcoholgebruik bij verslaafden verminderen (na 12 weken). Bovendien verlaagt naltrexon het risico op het opnieuw gebruiken van grote hoeveelheden alcohol, maar het zorgt wel voor meer nevenwerkingen.
Deze geneesmiddelen worden in studies meestal gebruikt in combinatie met psychotherapie. Vergelijkende studies tonen niet aan dat een bepaald geneesmiddel beter is dan een ander.
Naltrexon wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds en is vrij duur.

1. Acamprosaat (Campral®) en naltrexon (Nalorex®)
Deze middelen worden dikwijls voorgeschreven aan mensen die sterk geminderd of gestopt zijn met drinken, en die willen voorkomen dat ze terugvallen in hun oude gewoonte. Het verminderen van de zin om te drinken begint meestal pas na een drietal weken.
Ze kunnen ook voorgeschreven worden wanneer iemand wil beginnen afbouwen of stoppen.
• Ze verlagen het risico op herval, na een periode van onthouding en ongeacht de mate van alcoholgebruik. Om de herval van 1 persoon te voorkomen moeten 12 patiënten met acamprosaat worden behandeld en 20 patiënten met naltrexon (50 mg/dag).
• Orale naltrexon (50 mg/dag) vermindert bij grote drinkers ook het risico op het opnieuw overmatig gebruiken van alcohol. Acamprosaat vermindert het risico op dit soort herval niet.
• Vergelijkende studies tussen acamprosaat en naltrexon vonden geen verschil tussen de doeltreffendheid van de twee geneesmiddelen bij het voorkomen van herval, ongeacht het niveau van alcoholgebruik. Op dat gebied is het ene geneesmiddel dus niet beter dan het andere.
• Mogelijke bijwerkingen van acamprosaat: angstgevoelens, diarree en braken, huiduitslag en jeuk.
• Mogelijke bijwerkingen van naltrexon: duizeligheid, slaapproblemen, opgewondenheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, misselijkheid en braken.

2. Nalmefeen (Selincro)
Nalmefeen (Selincro) zou ervoor zorgen dat de genotservaring ten gevolge van alcohol afneemt, waardoor onrechtstreeks de neiging om 'door te drinken' vermindert. Onderzoeken lieten zien dat de alcoholconsumptie aanzienlijk daalde, wanneer het gebruik van Selincro gecombineerd werd met psychologische begeleiding. Selincro kan dus een goed hulpmiddel zijn voor een aantal mensen die systematisch meer drinken dan ze eigenlijk willen, of die na enkele glazen last krijgen van controleverlies.
• Selincro is ongeveer 24 uur werkzaam zijn en wordt best 1 of 2 uur op voorhand ingenomen wanneer de kans bestaat dat je alcohol zal drinken. Het gebruik van Selincro zal niet voorkomen dat u dronken kan worden, maar het leuke gevoel (de roes) blijft achterwege.
• Mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, droge mond en sufheid. Deze komen doorgaans enkel voor tijdens de eerste 2 weken.
• Selincro is geen wondermiddel dat een oplossing biedt bij ernstige verslaving. Bij zware lichamelijke afhankelijkheid is het verlangen naar de volledige roes immers te sterk. Medicatie kan dat niet verhelpen. Het middel kan in dat geval misschien wel ingezet worden om de vicieuse cirkel, die op gang kan komen na herval, sneller te doorbreken.
• Selincro is terugbetaalbaar, op voorwaarde dat de persoon in kwestie ook in begeleiding is voor zijn of haar alcoholprobleem.

3. Baclofen en andere geneesmiddelen
Voor Baclofen en andere geneesmiddelen is er onvoldoende bewijs dat het helpt tegen overmatig alcoholgebruik of werd zelfs aangetoond dat ze niet werkzaam waren.

4. Medicatie die u ziek maakt als u drinkt
Medicatie waar u ziek van wordt als u toch alcohol drinkt, zoals disulfiram (Antabuse). Zelfs bij een kleine hoeveelheid alcohol zijn er hartkloppingen, hoofdpijn, een rood gezicht en een dalende bloeddruk. Het zorgt er dus voor dat u uzelf stevig op de vingers tikt als u toch toegeeft aan de drang naar alcohol.
Gebruik van dit middel heeft enkel zin wanneer het uit vrije wil genomen wordt. Het werkt dan als 'stok achter de deur' en kan als steunend ervaren worden op 'zwakke momenten'.
Antabuse heeft als belangrijk voordeel dat u per dag maar één keer moet beslissen om niet te drinken, namelijk op het moment dat u de antabuse inneemt. Antabuse biedt meestal geen oplossing op lange termijn, maar kan behulpzaam zijn bij het doorbreken van 'vastgeroeste' drinkgewoontes. Zeer veel mensen hebben het met succes gebruikt tijdens de beginfase van geestelijke ontwenning.
• Na de eerste inname duurt het 3 tot 12 uren voor de antabuse werkzaam wordt. Na inname van het laatste tablet kan de reactie op alcoholgebruik nog gedurende een tot twee weken optreden. Dit geldt ook als je antabuse maar gedurende korte tijd genomen hebt.
• Antabuse kan bijwerkingen hebben, die meestal licht en van korte duur zijn. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: lichte misselijkheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten, een 'nasmaak' en verminderde zin in vrijen.
• Omdat het effect op het lichaam vrij hevig kan zijn wanneer u toch drinkt, wordt het meestal niet voorgeschreven bij mensen die hartklachten hebben of gevoelig zijn voor epileptische aanvallen. Verder is voorzichtigheid geboden bij diabetes, leverziektes, nierontstekingen, bepaalde vormen van hersenbeschadiging en wanneer u overgevoelig blijkt te zijn voor het product.
• Wanneer u antabuse wil gebruiken, gebeurt dit het best onder toezicht van een arts.

Bronnen:
https://www.alcoholhulp.be/ondersteunende-medicatie
http://www.bcfi.be/nl/articles/2576?folia=2574
https://www.druglijn.be/drugs-abc/alcohol/veelgestelde-vragen/bestaan-er-pilletjes-die-je-van-de-drank-afhouden
http://kce.fgov.be/nl/news/ambulante-behandeling-met-geneesmiddelen-voor-volwassenen-met-alcoholverslaving#.VJfxIEAAA
www.nhg.org/standaarden/samenvatting/problematisch-alcoholgebruik
https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/welke-medicijnen-gebruikt-men-bij-behandeling-van-alcoholproblemen/


Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram