80.000 Belgen hebben Reumatoide Artritis (RA)

nieuws Volgens een recente enquête zouden 80.000 Belgen lijden aan Reumatoide Artritis (RA), de meest voorkomende ontstekingsreuma. RA komt vooral voor bij jonge volwassen (vanaf 35 jaar). Vrouwen worden tot 3 keer meer getroffen dan mannen door deze
aandoening.
Reumatoïde Artritis (RA) is een chronische en evolutieve ontstekingsziekte, waarbij het afweersysteem de gewrichten als lichaamsvreemd gaat bescheuwen en ze probeert te vernietigen. Om onomkeerbare schade aan de gewrichten zo beperkt mogelijk te houden en de evolutie af te remmen, is het belangrijk RA zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen. Studies tonen aan dat een snellere behandeling betere resultaten geeft.
Vandaag moet meer dan 50% van de personen met RA stoppen met werken binnen de 5 jaar na de eerste opstoot van de ziekte.
De meest recente biologische behandeling voor RA, het eerste humane anti-TNF-alpha monoklonale antilichaam (Humira) , wordt sinds kort in België door het ziekenfonds terugbetaald. Het nieuwe geneesmiddel wordt door reumatologen voorgeschreven in de vorm van voorgevulde spuiten waarmee de patiënten zichzelf gemakkelijk een tweewekelijkse inspuiting kunnen toedienen. De werking van deze geneesmiddelen berust op inhibitie van TNF-alfa, een eiwit dat een centrale rol speelt in het ontstekingsproces bij auto-immuunziekten zoals RA.

Lees ook: Reumatoïde artritis: een ontstekingsreuma



zie ook rubriek reuma


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram