Voor jou gelezen op De Standaard

Geen glas rode wijn is beter dan één glas rode wijn

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Gematigde drinkers leven langer dan geheelonthouders: dat hebben we lang geloofd. De Nederlandse psychiater René Kahn haalt ons uit die illusie: het is een mythe, te wijten aan ondeugdelijk onderzoek.

In het boek Op je gezondheid? zet Kahn alle onderzoek over de effecten van alcohol genadeloos naast elkaar, voor mens én maatschappij. De woorden ‘verhoogd risico’ -– op borstkanker, darmkanker, hart- en vaatziekten, ongelukken, geweld, relatiecrisissen -– klinken als een mantra door het boek. ‘Ik wil mensen doen beseffen wat ze met zichzelf doen als ze drinken. Alcohol is een gevaarlijk middel. Dat moet de overheid ook met zoveel woorden durven te zeggen, in plaats van haar oren te laten hangen naar de industrie.’

Dat één glaasje rode wijn wel degelijk een goed effect zou hebben op onze gezondheid, klopt ook niet volgens Kahn. In het onderzoek werden alle soorten niet-drinkers op één hoop gegooid, terwijl je bij de niet-drinkers bijvoorbeeld heel wat ex-drinkers hebt, en ook heel wat zieken, die niet (meer) mogen drinken. Als je gezonde drinkers zou afzetten tegenover gezonde niet-drinkers, blijft er van het hele beschermende effect van alcohol niets over.

Een tot twee glazen per dag helpen weliswaar om de hoeveelheid goede cholesterol op peil te houden, zo meldde Time deze week nog op gezag van de American Heart Association, maar ook hier klonk meteen de waarschuwing: als je niet drinkt, begin er dan niet mee. Er zijn gezondere methodes om de goede cholesterol op peil te houden, zoals bewegen. En gezonder betekent dan: zonder je risico op kanker te verhogen.

Het verhoogde risico op verschillende vormen van kanker is een van de stokpaardjes van Kahn. Hij wijst geregeld op het verhoogde risico op borstkanker: met elk dagelijks glas stijgt het risico met tien procent (zonder alcohol is het risico 12,5 procent; met vijf glazen per dag is het 18,75 procent). De kans op slokdarmkanker verhoogt met dertig procent bij wie zelfs maar een glas per dag drinkt. Bij darmkanker stijgt de kans met een kleine twintig procent voor elk anderhalf glas per dag. Bij meer dan vier glazen per dag stijgt de kans op dikkedarmkanker met veertig procent. Alcohol beschadigt niet alleen het DNA, waardoor de kans op kanker vergroot, alcohol remt ook de reparatie van beschadigd DNA af.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161121_02583133


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram