Ontstekingsremmende neussprays niet meer terugbetaald

123-neusspray-verkoudh-griep-11-16.jpg

nieuws Vanaf 1 januari 2017 worden zeven ontstekingsremmende neussprays op basis van coricoïden, Fluticasonepropionaat (Avamys, Flixonase Aqua) en mometasonefuroaat (Nasonex), niet meer terugbetaald. Ze zullen dan ook vrij van voorschrift in de apotheek kunnen worden gekocht. Gevolg is wel dat de patiënt zelf negen keer meer moet betalen dan nu. Voor een verpakking Nasonex, die nu 1,05 euro kost, zal de patiënt vanaf 1 januari bijvoorbeeld 9,45 euro moeten neertellen. Flixonase, de meest gebruikte cortisonespray, zal 15,81 euro gaan kosten in plaats van 3,71 euro.
De maatregel moet de staatskas 15,3 miljoen euro opleveren. In 2014 werden er bijna 2 miljoen voorgeschreven sprays verkocht.

Gezondheidsmaatregel
Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat het in de eerste plaats om een gezondheidsmaatregel: "Wij willen dat mensen vaker deze doeltreffende, minder schadelijke neussprays gebruiken."

Wie een verstopte neus heeft, kiest vaak voor een ontzwellende neusspray zoals Otrivine, Nasa Rhinathiol, Sofrasolone, met xylometazoline (of analoge ontzwellers), die vrij te koop is in de apotheek. Bij een verkoudheid geef dat op korte termijn comfort. Langdurig gebruik is echter niet goed. Uit studies blijkt dat deze ontzwellende middelen de slijmvliezen aantasten en afhankelijkheid tot gevolg kunnen hebben waardoor een "chemische" rhinitis of verstopte neus ontstaat. Uit een studie van de Gentse en Luikse universiteiten blijkt dat bijna de helft van de patiënten die de ontzwellende, vrij verkrijgbare neussprays gebruiken aan "overgebruik" doen en schade aan hun gezondheid riskeren.

De neussprays op basis van cortisone zijn doeltreffender en veiliger dan de ontzwellende. Heel veel patiënten moeten die neussprays maanden- of zelfs jarenlang gebruiken, bijvoorbeeld bij een chronische sinusitis of een allergie.

De Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik’ heeft zich in juni 2016 uitgesproken voor de vrije verkoop van een aantal neussprays op basis van cortisone, en wel deze met de minste nevenwerkingen. Dat daarvoor nu nog een voorschrift nodig is, vormt volgens het kabinet een rem, die binnenkort dus wegvalt. Volgens het kabinet-De Block gaan de patiënten vanaf 1 januari sneller grijpen naar de onschuldigere sprays.
Fagg, het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten, werkt momenteel een educatieve brochure uit voor de apothekers.

Kritiek
Maar in artsenkringen stuit deze maatregel op heel wat weerstand.
Dokter Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen vreest dat patiënten net sneller naar goedkopere maar gevaarlijker ontzwellende neusdruppels zullen grijpen, zoals Otrivine of Nasa Rhinathiol, die nu al vrij verkrijgbaar zijn en goedkoper zijn dan de ontstekingsremmende sprays.

Ook de apothekersbond APB is niet te spreken over de nieuwe maatregel. Door sommige middelen niet meer terug te betalen, verminder je de toegankelijkheid, zegt woordvoerder Jan Depoorter.


Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram