UVA-stralen even gevaarlijk als UVB-stralen

Laatst bijgewerkt: September 2004 | 3 reacties
zonnebank.jpg

nieuws Een onderzoek van een Australisch team wees uit dat ultraviolette A-stralen (UVA) van de zon even nefast kunnen zijn als ultraviolette B-stralen (UVB). UVA-stralen zouden namelijk mutaties kunnen veroorzaken in de stamcellen van de huid,en zo een rol spelen in de ontwikkeling van huidkanker.

Commentaar van de Belgische Federatie tegen Kanker

Laten we eerst even herhalen dat ultraviolette straling uit 3 types stralen bestaat:

• de UVA-stralen, die het meeste voorkomen, doen de huid snel bruinen, maar die kleur houdt slechts korte tijd;
• de UVB-stralen doen de huid traag bruinen, maar de kleur houdt langer;
• de UVC-stralen zijn uiterst gevaarlijk voor de huid en de ogen, maar worden gelukkig geblokkeerd door de ozonlaag.

Tot nu toe dachten de onderzoekers dat UVA-stralen minder kankerverwekkend waren dan UVB-stralen. Maar een grondige analyse van de geïsoleerde cellen van twee types huidkanker toonde genetische mutaties aan die veroorzaakt werden door UVA-stralen en UVB-stralen. De mutaties door UVA-stralen werden ontdekt in een diepe huidlaag, waar de stamcellen zich bevinden. De mutaties door UVB-stralen werden aan oppervlakkige huidlagen vastgesteld.

Volgens het team van professor Gary Halliday (Sydney, Australië) dragen UVA-stralen meer bij tot huidkanker dan vroeger werd gedacht. Ze zouden immers de stamceldeling beïnvloeden.
Deze resultaten zouden tot meer voorzichtigheid moeten aanzetten bij langdurige blootstelling aan de zon ... maar ook onder de zonnebank. Dan wordt men voornamelijk aan UVA-stralen blootgesteld!

zie ook artikel : Beschermen tegen de zon: hoe en wanneer?

zie ook artikel : Melanomen, agressieve huidkankers

zie ook artikel : Straling - De bestraalde mens


verschenen op : 06/09/2004 , bijgewerkt op 06/09/2004

3 reacties

uva uvb

door AJ Holweg, 18 May 2008 om 00:36

inderdaad, ik moet me altijd insmeren want sinds kort, ik ben nu 46, is bij mij een zonneallergie vastgesteld. dit uitte zich in rode jeukende bultjes die niet weggingen, of pas na maanden minder werden en dan weer terugkwamen. zeer vervelend.

true light lampen

door anoniem, 3 January 2007 om 14:57

Hoe zit het nu dan met de uv a en b straling in true light )daglicht lampen of is die zo klein dat het schadelijk effect (en ook het nuttige effect) te verwaarlozen valt.

zonbescherming

door roels K., 19 April 2006 om 17:26

Graag op reactie van jullie artikel wil ik even melden dat het niet volstaat om enkel en alleen ons tijdens de zomermaanden te beschermen tegen de UV stralen. Het is van uiterst belang om ons dagelijks te beschermen tegen de Uv stralen door plaatselijk onze huid te voorzien met vitamines en anti-oxidanten om zo onze natuurlijke weerstand te verhogen. Dat is de enige manier om een gezonde huid gezond te houden en als er al zonneschade is aangericht die te herstellen.

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub