Voor jou gelezen op De Standaard

We zijn zes jaar ouder dan we denken

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws De Belgen onderschatten de gevolgen van hun ongezonde levensstijl zwaar. De combinatie van een ongezond eetpatroon, gebrek aan beweging en stress zorgen ervoor dat de biologische leeftijd van de modale Belgische werknemer zes jaar ouder is dan zijn of haar kalenderleeftijd.

De online bevraging bij duizend Belgen tussen 20 en 65 jaar gebeurde op vraag van levensverzekeraar Delta Lloyd, die de gegevens bundelde in een rapport met de titel Nationaal Gezonderzoek 2016. De resultaten zijn woensdagmiddag voorgesteld. Het onderzoek door 365analytics gebeurde in samenwerking met professor Lieven Annemans, die gezondheidseconomie doceert aan de UGent.

De cijfers an sich liggen in de lijn van wat al eerder bekend was voor verschillende onderdelen van de levensstijl van Belgische werknemers, maar als je ze op een rijtje zet, komen de percentages hard aan: 48 procent van de werknemers heeft overgewicht, 38 procent heeft een inactieve levensstijl, 47 procent heeft last van stress, een op de drie rookt en 10 procent neemt dagelijks antidepressiva.

Ouder, maar ook zieker
Voor het eerst hebben de onderzoekers nu de link gelegd tussen biologische en kalenderleeftijd en dat laat een serieuze 'leeftijdskloof' zien: we zijn zes jaar ouder dan we denken. Het contrast wordt nog problematischer, want uit het onderzoek blijkt ook dat de Belg lang hoopt te zullen leven: twee derde (68 procent) van de ondervraagden zegt dat ze graag 85 jaar of ouder willen worden.

Slechts 39 procent van de werknemers beseft dat het 'geheim' van een lang leven afhangt van een gezonde levensstijl. De verontrustende conclusie van het onderzoek is volgens prof. Annemans, dat 'we weliswaar gemiddeld ouder worden, maar dat we ook riskeren om gemiddeld een langere periode met ziekte te leven'.

Voor Davine Dujardin, woordvoerster van Delta Lloyd, heeft het inzetten op gezondheidsbevordering door onze bedrijven/werkgevers niet alleen gevolgen voor de werknemer (die zich gelukkiger zal voelen) en de maatschappij (die minder voor gezondheidszorg moet uitgeven), maar ook voor de bedrijven zelf.

Uit de bevraging kwam ook naar voren dat werknemers vooral blij zouden zijn met een betere combinatie van werk en gezin door vrije uren en meer autonomie, door gezonde snackgroenten te kunnen aanschaffen op het werk en door een fitnessabonnement.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161026_02540492


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram