Hoe verwijdert u seconden- of superlijm van de huid?

123m-superlijm-veiligh-02-17.jpg

nieuws Een ongeval met secondelijm op basis van cyanoacrylaat kan heel vervelend zijn. Het verbindt menselijk weefsel, inclusief huid, binnen enkele seconden.
Panikeer niet: secondelijm is niet giftig en kan zonder probleem enkele dagen op de huid blijven zitten. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen.

Huidverkleving
• Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water. Voeg het best zeep (bijvoorbeeld afwasproduct) of soda (1% natriumbicarbonaat) toe aan het water.

• Pel of rol de oppervlaktes van elkaar met behulp van de botte kant van bijvoorbeeld een spatel of theelepel. Verwijder dan de lijm van de huid met zeep en water. Een nagelvijltje, een puimsteen of een fijn draadje kan helpen de laatste resten los te krijgen.

• Kleine sporen van cyanoacrylaten op de huid kunnen ook druppelsgewijs met aceton (nagellakverwijderaar) worden behandeld of met een speciale lijmverwijderaar. Het materiaal moet voorzichtig worden aangebracht op de rand van verkleefde oppervlaktes, bijvoorbeeld met een wattenstaafje. Als de lijm uitgedroogd is, moet hij er ‘afgepeld’ worden.
Aceton en lijmverwijderaars mogen niet worden gebruikt voor het ontbinden van grote huidoppervlaktes en ook niet dicht bij de ogen, de lippen of open huid.

• Gevoelige lichaamsdelen kan men eerst insmeren met boter of margarine. Dit helpt om de lijm gemakkelijker van de huid te kunnen pellen.
Probeer nooit de verlijmde huid uit elkaar te trekken.

Mond
• Indien de lippen per ongeluk aan elkaar worden geplakt, doe dan veel warm water op de lippen en stimuleer maximale bevochtiging en druk van het speeksel binnenin de mond. Pel of rol de lippen voorzichtig van elkaar.
Probeer niet de lippen van elkaar te trekken.

• De lijm hardt uit en hecht zich in de mond. Speeksel zal de lijm in een halve dag tot 2 dagen oplossen. Indien zich een brok vormt in de mond, zorg er dan voor dat de brok niet kan ingeslikt worden of dat de luchtwegen niet versperd worden.

• Raadpleeg een arts als u er niet in slaagt om de lijm te verwijderen.

Ogen
• Het best is om een arts te raadplegen. Dat moet u zeker doen als vaste deeltjes cyanoacrylaat achter het ooglid zitten die het oog krassen.

• Spoel het oog goed met lauw water. Als het oog dichtgekleefd zit, kan u de wimpers losmaken met warm water door ze met een vochtig wattenschijfje te deppen.

• Cyanaocrylaat op de oogbal verbindt zich met het proteïne van het oog en veroorzaakt een traanreactie die de verkleving helpt opheffen. Dat gebeurt normaal binnen 1 à 2 dagen. Er zal geen blijvende schade zijn.

• Houd het oog intussen bedekt (bijvoorbeeld met een gaasje) tot de lijm loskomt.

• U mag zeker niet proberen om het oog met kracht open te trekken.

Bron:

http://www.antigifcentrum.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram