Wat moet je weten over chilipeper?

123-rode-pepers)170_07.jpg

nieuws Of het nu gaat om zachte of pikante chilipeper, verse of in poedervorm, cayennepeper of piment d’Espelette … elke soort zorgt voor een explosie van smaken in het bord en vooral in de mond. Chilipeper of Spaanse peper is rijk aan vitamines en mineralen. Maar hoe herken je de hete soort die je mond in vuur en vlam kan zetten?

De chilipeper is afkomstig uit Centraal-Amerika. Er zijn sporen van chiliteelt teruggevonden in Mexico die tot meer dan 7.000 jaar teruggaan. De Azteken en de Maya’s gebruikten hem al vaak in de bereiding van hun voedsel, maar ze gebruikten hem ook omwille van zijn medicinale eigenschappen. Het is dank zij Christoffel Columbus dat ook wij nu chilipeper kennen en eten.

Er bestaan honderden soorten en variëteiten. Ze worden ingedeeld volgens de Scovilleschaal en krijgen een waarde die gaat van nul tot tien. Bepalend daarbij is hun capsaïcinegehalte, de molecule die verantwoordelijk is voor hun scherpheid (hoe heet ze zijn).

- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika.

- Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d’Espelette.

- Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.

- De categorieën 9 en 10 groeperen de extra sterke chilipepers, genre tabasco of habanero, die je best met handschoenen behandelt.

De chilipeper is rijk aan vitamines (C, E, A en K) en goed voorzien van ijzer, koper, magnesium en kalium. Er worden antiseptische, diuretische en digestieve eigenschappen aan toegeschreven, maar pas er wel mee op als je tere ingewanden hebt of last van maagpijn.

Waarop moet je letten bij aankoop?
- Als je de peper zo vers mogelijk wilt eten, moet hij glanzen en glad zijn en mag hij geen beschadiging of vlekjes vertonen.

- Heb je hem liever gedroogd, dan mag hij geen schimmelvlekken vertonen.

- Poeders zijn meestal een mengsel van gedroogde paprika’s en chilipepers, pikant of zacht zoals paprika.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram