Sensoa en Thomas More zetten 'seksuele gezondheid' op het programma

123-pat-zh-gesprek-dr-170-06.jpg

nieuws Praten over seks. Het is niet altijd vanzelfsprekend. Ook niet in de gezondheidszorg. Wat zeg je als verpleegkundige als een patiënt je na een operatie vraagt wanneer hij opnieuw seks mag hebben? En hoe zeg je het? Met rode kaken? Met een kwinkslag of een knipoog? Correcte informatie of advies over seksuele gezondheid geven, op de juiste toon en met veel respect: gelukkig kan je het leren.

De eerste keer
In samenwerking met het Vlaams expertisecentrum Sensoa ontwikkelde de Thomas More-Hogeschool in Mechelen een keuzemodule 'seksuele gezondheid' voor studenten verpleegkunde. Deze opleiding Verpleegkunde wil het belang van deze thematiek benadrukken en voortrekker zijn door seksuele gezondheid een structurele plaats te geven in de opleiding.
Sensoa ijvert ervoor dat seksuele gezondheid een vast opleidingsonderdeel wordt in de opleiding van alle gezondheidsprofessionals, ook die van huisartsen, want er is nog werk aan de winkel. Goed leren adviseren over seksuele gezondheidskwesties en patiënten begeleiden bij ziektebeelden met seksuele implicaties veronderstelt immers niet alleen kennis van zaken, maar ook vaardigheden als kunnen luisteren, gepast reageren, adequaat doorverwijzen en het overwinnen van schroom.

Vorig jaar volgden al 26 studenten de lessen en ook in de komende jaren biedt de hogeschool de module aan. Het is de bedoeling dat het lessenpakket een vast opleidingsonderdeel wordt in de bachelor Verpleegkunde en kadert in de totaalbenadering van de patiënten.
De studenten krijgen o.a. les over seks en seksualiteit, seksuele ontwikkeling, soa, hiv en veilig vrijen, gender, wet en rechten, ziekte en seks, seksueel grensoverschrijdend gedrag, . aangevuld met tien 'verwerkingsuren'.

Leren praten
'Het is niet de bedoeling om van verpleegkundigen seksuologen te maken', zegt projectverantwoordelijke Carl Vanspauwen. 'Wel om onze studenten de nodige basiskennis en de nodige vaardigheden bij te brengen om de vragen, bekommernissen en wensen van hun patiënten correct in te schatten en er open en respectvol over te leren praten.'

Het aanbod in de bacheloropleiding Verpleegkunde is dus een eerste stap in een uitgebreider programma. Sensoa wil ook andere opleidingen overtuigen om een aanbod te doen rond seksuele gezondheid en seksuele implicaties bij diverse ziektebeelden.

Sensoa mikt ook op de huisartsenopleiding en ontwikkelde samen met verschillende organisaties al drie lespakketten over seksuele gezondheid. 'Maar ook voor studenten Maatschappelijk Werk of Toegepaste Psychologie zou dit een zinvolle aanvulling op hun opleiding zijn', aldus Vanspauwen. 'Seksuele gezondheid is immers een essentieel onderdeel van gezondheid.'


Laatst bijgewerkt: oktober 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram