Hoe lang borstvoeding geven?

Laatst bijgewerkt: November 2017 | 4 reacties
123-vr-bv-baby-11-17.jpg

tips • Uitsluitend borstvoeding betekent moedermelk zonder dat de baby daarnaast ook andere dranken krijgt, zoals water, fruitsap, kunstvoeding, vaste voeding... Ook bij warm weer is het best om uitsluitend borstvoeding te geven. Bijvoeding kan de oorzaak zijn van het mislukken van borstvoeding doordat de baby minder vaak zal aangelegd worden.

• Als borstvoeding toch gecombineerd moet worden met kunstvoeding is dit geen reden om de borstvoeding volledig te stoppen. Gedeeltelijke borstvoeding is ook waardevol.

• Baby's die uitsluitend borstvoeding krijgen moet vanaf de geboorte een vitamine D supplement krijgen.

• Er wordt aangeraden om tussen 4 en 6 maanden te starten met bijvoeding, onder andere om het ijzeraanbod voldoende hoog te houden en om de mondmotoriek te ontwikkelen. Vaste voeding wordt het best ten laatste gestart vanaf 6 maanden om de mondmotorische ontwikkeling positief te beïnvloeden.

• Gluten worden het best geleidelijk vanaf de leeftijd van 4 maar vóór de leeftijd van 7 maanden ingevoerd om het risico op coeliakie verlagen.

• Borstvoeding kan gegeven worden zolang het kind goed ontwikkelt, tot twee jaar of langer. De meeste kindjes zullen zelf stoppen met de borstvoeding tussen 18 maanden en 3 jaar. Geleidelijk spenen is het minst traumatisch voor zowel moeder als kind.

• Als de baby niet of slechts deels gevoed kan worden met moedermelk, dan is commerciële zuigelingenvoeding op basis van koemelk het alternatief. Soja-zuigelingenvoeding kan een goede keuze zijn voor veganistische baby's en voor kinderen die allergisch zijn aan koemelkeiwit of die lactose-intolerant zijn. Deze producten zorgen voor een normale groei en ontwikkeling. Merk wel op dat sommige baby's ook allergisch kunnen zijn voor soja.
Baby's die koemelk krijgen, kennen een snellere groei dan kinderen die borstvoeding krijgen. Kinderen die borstvoeding kregen, volgen niet dezelfde groeipatronen als baby's die zuigelingenvoeding kregen, om het even of het nu gaat om koemelk of sojamelk.

Bron:
Werkgroep Voeding?van de?Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde, in samenwerking met de Vlaamse Pediatrische Diëtisten en?Kind en Gezin
Richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor?zuigelingen van 0 tot 12 maand
http://www.kindengezin.be/img/consensus130625.pdf


verschenen op : 04/12/2017

4 reacties

Hoe lang borstvoeding geven?

door Tenzin, 8 December 2017 om 13:43

Bij 1st kindje 3j en half en 2de is 2j en halfe en geef ik nog steeds??

Hoe lang borstvoeding geven?

door anoniem, 7 December 2017 om 16:30

Bij mijn zoon 15 maanden want toen was ik zwanger van mijn dochter. Bij mijn dochter 18m.

Hoe lang borstvoeding geven?

door anoniem, 6 December 2017 om 20:42

2 jaar. Dochter is zelf gestopt. Heel blij dat ik bv heb gegeven. 2e kindje op komst. Zal ook dit baby'tje zo lang mogelijk bv geven.

Hoe lang borstvoeding geven?

door anoniem, 5 December 2017 om 16:21

6maanden bij de oudste zoon. Op 4 en n halve maand moeten stoppen bij de 2e zoon omdat ik een spoedoperatie moest ondergaan. En 5, 5maand bij de dochter.

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub