Konjak: een voedingsmidddel dat goed is voor de lijn

123-eten-konjac-6-27.jpg

nieuws Bestaat er een voedingsmiddel dat quasi geen calorieën bevat en dat ontgiftende eigenschappen heeft? Jawel, het heet konjak en het is een plant die in Azië wordt geteeld. Konjak is het voedingsmiddel bij uitstek als je op je gewicht let! Een beetje tekst en uitleg ...

In Japan wordt de konjakwortel al meer dan 2000 jaar gebruikt in de keuken: gewoon puur (zoals om het even welke andere groente) of bewerkt (in gel of vermicelli). Konjak bevat echter geen vitaminen of mineralen en moet dus wel worden gecombineerd met een voeding die veel groenten bevat en rijk is aan vezels.

Er werd aangetoond dat de plant gezonde eigenschappen bezit. Konjak bevat namelijk een ‘magische’ vezel die glucomannaan heet. Toegevoegd aan een vloeistof absorbeert die vezel tot 100 keer zijn eigen watervolume waardoor hij zich transformeert in een compacte gel die vetten en suikers als het ware ‘opvangt’. Met amper 3 kcal per 100 gram verslaat konjak met grote voorsprong alle andere voedingsmiddelen die goed zijn voor de lijn (zoals bijvoorbeeld komkommer die per 100 gram ongeveer 10 kcal bevat). Het voordeel van konjak is dat het snel een verzadigingsgevoel geeft. En bovendien helpt de plant ook bij het regelen van de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. In Japan eet men konjak hoofdzakelijk om maag en darmen te reinigen want de plant neemt de toxines uit het lichaam mee en helpt zodoende om ze af te voeren. Van alle natuurlijke vezelbronnen is konjak ook de koploper, met zijn 64 % is het namelijk de meest vezelrijke. Het helpt ook onmiddellijk bij een luie darmtransit.

Hoe zit het met de smaak?

Het is moeilijk om de smaak van konjak te definiëren. Het is transparant, ietwat elastisch en het is neutraal qua smaak. Dat laat toe om het te gebruiken in verschillende bereidingen: in koude of warme voorgerechten, in soepen, in stoofpotjes, zelfs in desserts bijvoorbeeld onder de vorm van rijstepap.

Gedurende ruime tijd was konjak enkel in Japanse speciaalzaken te kopen, maar tegenwoordig is het ook verkrijgbaar in de grotere supermarkt of in biowinkels.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram