Bewaargids voor groenten en fruit.

Laatst bijgewerkt: maart 2016 | 10 reacties | 217939 x gelezen
In dit artikel
Bewaargids voor groenten en fruit.

dossier Elke dag 300 g groenten en 2 tot 3 stukken fruit eten helpt ons fit en gezond te blijven. En dat dankzij de vitaminen, mineralen, vezels en andere bioactieve stoffen, zoals flavonoïden en carotenoïden, die ze bevatten.

Op welke manier worden verse groenten en fruit het best bewaard om optimaal van deze voedingsstoffen maar ook van de lekkere smaak te kunnen genieten? Je vindt hieronder een lijst met bewaartips voor 30 soorten groenten en fruit.

zie ook artikel : Groenten en fruit: hoe vers is vers?

Waar bewaren?

Groenten

• andijvie: koelkast (1)

• aubergines: kamertemperatuur (3), niet samen met tomaten (4)

• asperges: koelkast, bij voorkeur gewikkeld in een vochtige doek

• bladselderij: koelkast

• bloemkool: koelkast

• bonen (alle soorten) en doperwten: koele berging (2)

• broccoli: koelkast

• champignons en oesterzwammen: koelkast

• courgettes: koele berging of kamertemperatuur, niet samen
met tomaten (4)

• knolselderij: koelkast of koele berging

• komkommer: koele berging of kamertemperatuur, niet samen met tomaten (4)

• koolsoorten (rode, groene, witte): koelkast (bij voorkeur) of koele berging

• paprika's (rode, groene, gele): koele berging

• prei: koelkast

• schorseneren: koelkast

• spruiten: koelkast

• sla (alle soorten): koelkast

• spinazie: koelkast

• tuinkruiden: afgesneden verse tuinkruiden in de koelkast; potjes-met-wortel op kamertemperatuur

• tomaten (los of in tros): koele berging of kamertemperatuur, niet samen met aubergines, courgettes en komkommers (4)

• uien: koele berging

• witloof: koelkast

• wortelen: wortelen met loof in de koelkast; bewaarwortelen in de koele berging

Fruit

• aardbeien, bessen, frambozen en ander klein fruit: koelkast

• appelen: koelkast, niet samen met andere groenten en fruit (4)

• bananen: kamertemperatuur

• citrusvruchten: koele berging of kamertemperatuur

• kiwi's: koele berging of kamertemperatuur, niet samen met andere groenten en fruit (4)

• peren: koelkast, niet samen met groenten, appelen en klein fruit

• tropische vruchten: kamertemperatuur

Hoe lang bewaren?

Hoe lang je verse groenten kunt bewaren is afhankelijk van de soort. Hoe verser je ze gebruikt, hoe beter. Hoe langer je groenten en fruit bewaart, hoe meer vitaminen er verloren gaan.

• bladgroenten: 1 tot 2 dagen

• sperziebonen, wortelen en broccoli: 3 tot 5 dagen

• aubergines, courgettes, paprika's en winterwortels: 5 tot 7 dagen

• witloof en bloemkool: 7 tot 10 dagen

• komkommer en tomaten: 1 tot 2 weken

• gesneden groenten gebruik je best nog dezelfde dag

• bij voorverpakte groenten geldt de houdbaarheidsdatum op de verpakking

(1) Koelkast: tussen 3 en 7°C; bij voorkeur in de groentelade en/of de twee hoogste rekken.
(2) Koele berging: tussen 8 en 15°C, bijvoorbeeld een verluchte kleine kelder of een verluchte donkere ruimte waar de temperatuur constant koel blijft. Voorzie voldoende rekken en schappen op verschillende hoogtes.
(3) Kamertemperatuur: vanaf 12 °C, bijvoorbeeld de keuken; plaats geen producten vlak naast een warmtebron.
(4) Tomaten, rijpe appelen en kiwi's geven veel ethyleen vrij. Bewaar ze in een aparte schaal of bak. Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon waarvoor vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons gevoelig zijn en waardoor ze sneller bederven.

zie ook artikel : Bewaarwijzer voor voedingsmiddelen

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 04/04/2016

10 reacties

Bewaargids voor groenten en fruit.

door lisette felix, 2 augustus 2016 om 00:33

Ik heb teveel aan urinezuur en zou dit kunnen bestijden met kersensap. hoe kan ik dit het beste maken en bewaren. Met dank Lisette

bewaren groente

door anoniem, 17 april 2015 om 11:40

Deze groenten worden effectief in de koeling bewaard, maar winkelmedewerkers, zoals ik starten om 6 uur ' s ochtends om alle groenten terug in de rekken te leggen. Het gaat trouwens om bewaring na AANKOOP ;) 's Avonds halen we alle groenten uit de rekken, 's ochtends plaatsen wij deze er terug in, waar we zo ongeveer 3 uur mee bezig zijn achter de schermen.

reactie op bewaren rode biet

door anoniem, 7 augustus 2008 om 08:29

Kan je misschien niet beter rode biet steriliseren in glazen potten om te bewaren? En klaarmaken zoals rode kool?

invriezen rode bieten

door Rien, 18 februari 2007 om 15:27

Een beetje late reactie op dit artikel maar vriezen al jaren gekookte geschaafde rode bietjes in de smaak is prima en veel beter dan gekochte verse dus ik begrijp echt niet de reactie van de vorige inzender. Normaliter gebruiken wij de bietjes van oktober tot maart en die smaken echt prima.

invriezen rode bieten.

door wim m, 2 september 2006 om 18:52

Hallo Tjer. Wij hebben dit vele jaren geleden wel eens gedaan, rode bieten invriezen.( gesneden en heel en in z,n geheel. Als we ze daarna aten, wist ik niet wat er op m,n bord lag. Een soort rode prut, bleek van kleur, en geheel smakeloos. Ik weet dat er zomer en winterbietjes zijn. De winterbietjes zijn veel smakelijker. Ik raad het je in ieder geval niet aan, zeker niet als je van een smakelijke maaltijd houdt. Neem dan liever in de winter een pot bij de super, en geef de overtollige verse bieten aan vrienden en kennissen. Hebben die ook wat. Misschien dat anderen betere ervaringen hebben, maar ik ril nog bij de gedachten aan toen die slappe prut op mijn bord. Hartelijke groeten, Wim m

bekijk alle 10 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub