50 percent meer ongevallen op terugweg van school dan onderweg naar school.

123-kind-fiets-ongeval-helm-09-16.jpg

nieuws Uit een nieuwe analyse van het BIVV, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, blijkt dat er meer dan 4 kinderen en jongeren op 10 die betrokken waren bij een letselongeval, op weg waren van of naar school. Het verlaten van de school is hierbij 1,5 keer gevaarlijker dan het traject naar de school
Hoe verder de week vordert, hoe hoger het risico op een ongeval. Zo zijn er 70% meer slachtoffers op vrijdagavond dan op maandagochtend. Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat, geven we graag enkele nuttige tips mee.

Vrijdagavond, een risicomoment
• 41% van de kinderen en jongeren die betrokken waren bij een ongeval, waren op weg van of naar school. Bovendien zijn er 50% meer slachtoffers bij het verlaten van de school dan op weg naar de school.
• Hoe verder de week vordert, hoe groter het risico op een ongeval, met een piek op vrijdagavond. We stellen 70% meer slachtoffers vast op een vrijdagavond dan op een maandagochtend. De vermoeidheid en het feit dat iedereen blij is dat de schoolweek achter de rug is, spelen hierbij zeker een rol.
• Ook op woensdagmiddag is het risico groter. Alle kinderen verlaten de school dan op hetzelfde moment. Dat brengt meer verkeer met zich mee en ongebruikelijke interacties met andere weggebruikers op dat uur.
• De 12-18 jarigen zijn vooral betrokken bij ongevallen op het woon-schooltraject als fietser (37%) of als bromfietser (27%). Er zijn echter grote verschillen tussen de gewesten: in Wallonië zijn er meer slachtoffers als passagier in de wagen (32%), in Brussel meer voetgangers (54%) en in Vlaanderen meer fietsers (47%). Als we naar de 3-11 jarigen kijken, zien we dat het vooral autopassagiers zijn op het moment van het ongeval (42%). In 29% van de gevallen zijn het voetgangers.

Slechts 1 kind op 3 correct vastgemaakt
Op weg naar school is slechts 29% van de kinderen volledig correct vastgemaakt. Dit wil zeggen dat het kind vervoerd wordt in het juiste kinderzitje en op de juiste manier vastgemaakt is. 12% van de kinderen is zelfs helemaal niet vastgemaakt, dat is dus één op 8 kinderen.
Het percentage correct vastgemaakte kinderen stijgt wel als de kinderen vervoerd worden naar hobby’s (42%) of naar sportactiviteiten (47%). Ook daalt dan het percentage kinderen dat helemaal niet is vastgemaakt. Als we onze kinderen vervoeren naar hobby’s, zit 8% niet vastgemaakt, naar de sportclub is dat 7%.
In het algemeen zijn we dus meer geneigd de kinderen correct vast te maken als het gaat over langere verplaatsingen (zoals naar de sportclub en andere hobby’s), dan voor korte, zeer frequente verplaatsingen zoals naar school of naar de supermarkt.

Tips bij de start van het schooljaar

Met de wagen naar school
Voor het vertrek, klikt iedereen zich vast: Dat geldt voor korte trajecten en ook als je alleen maar via rustige straten rijdt. Een botsing aan 50 km/u komt voor een kind dat niet vastgeklikt zit overeen met een val van de derde verdieping van een gebouw!

Pas je snelheid aan : Respecteer de snelheidslimiet binnen de zone 30, maar ook daarbuiten. Een studie van het BIVV heeft aangetoond dat meer dan 3 op 4 kinderen slachtoffer waren van een verkeersongeval dat gebeurde binnen een zone tussen de zone 30 en 300 meter rond de school.

Parkeer je wagen correct: Stop enkel waar dat toegelaten is, ook al is het maar voor twee minuutjes. Een fout geparkeerde wagen kan ervoor zorgen dat overstekende kinderen het moeilijk hebben om het andere verkeer te zien en zelf ook niet goed gezien worden.
Met het openbaar vervoer naar school: Lopen helpt niet… Wijs je kind erop dat het absoluut niet mag lopen om te proberen de bus of de tram nog te halen. Liever te laat komen dan risico’s nemen!

Geen oortjes bij het oversteken: Leer je kind om ver voor of achter de bus of tram over te steken en goed in beide richtingen te kijken. Het is ook beter om oortjes of koptelefoons af te zetten voor het oversteken.
Voorzie onvoorziene omstandigheden: Bekijk met je kind wat het moet doen bij onvoorziene omstandigheden: wanneer komt de volgende bus, wat te doen bij een staking, etc?

Te voet naar school
Steek over op de juiste plaats: Het is van groot belang dat je je kind leert oversteken op een plaats waar je kind de wagens goed ziet aankomen en ook zelf goed zichtbaar is voor de naderende bestuurders. Dat is bijvoorbeeld zeker niet tussen twee wagens. Voor een kind zich op de oversteekplaats begeeft, moet het eerst naar links kijken, vervolgens naar rechts en daarna nog een laatste keer naar links.

Bekijk op voorhand waar de risicovolle plaatsen zijn: Leg het traject als eens af met je kind voor het de weg helemaal alleen moet doen. Toon de plaatsen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn: ingangen van garages, parkings, opritten enz.

Niet aan de andere kant van de straat: Wacht nooit op je kind aan de overkant van de straat. Je kind wil immers zo snel mogelijk bij jou zijn en zou hierdoor de straat kunnen oversteken zonder te kijken.

Met de fiets naar school
Schat de capaciteiten van je kind in: Vooraleer je kind alleen naar school fietst, moet je nagaan of je kind dit aankan. Kan je kind achter zich kijken en zijn/haar arm uitsteken zonder uit te wijken? Kan het de snelheid van de auto’s juist inschatten? Is hij/zij zich bewust van de gevaren?

Laat je kind een helm dragen: Het hoofd van een jonge fietser is kwetsbaar. Bij een val of een ongeval wordt het hoofd het vaakst getroffen met soms zeer ernstige gevolgen.

Fiets in goede staat: De fiets van je kind moet uiteraard in goede technische staat zijn. In de herfst en in de winter zijn de dagen kort en je kind zal misschien thuis vertrekken wanneer het nog donker is. Laat je kind nooit in het donker rijden wanneer de verlichting van zijn/haar fiets het niet doet. Zorg er ook voor dat je kind zijn/haar fietslichten gebruikt! Een fluohesje of een reflecterende armband kan voor extra zichtbaarheid zorgen.

Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram