Teken-encefalitisvirus in Nederland aangetroffen

Laatst bijgewerkt: July 2016 | 1 reacties
123-txt-stempel-lyme-teek-07-16.jpg

nieuws In teken bij reeën op de Sallandse Heuvelrug in Nederlands is het virus dat verantwoordelijk is voor teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen. Dit meldt het Nederlandse RIVM.

Het is voor het eerst dat dit virus in teken is aangetroffen in Nederland. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het virus. Er zijn wel Nederlandse patiënten met teken-encefalitis maar zij zijn in het buitenland besmet geraakt met het virus. Binnen Europa komt het virus in meerdere landen voor, zoals Duitsland en Oostenrijk.
Hoewel het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit een extra reden om alert te zijn op tekenbeten.

Teken-encefalitis
Teken-encefalitis of FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis) of Tick Borne Encephalitis is een ernstige infectie die door besmette teken wordt veroorzaakt.

Meestal verloopt een besmetting met het TBE-virus zonder klachten. Als mensen wel ziek worden, verloopt het meestal in twee fasen. Zeven tot 14 dagen na de tekenbeet krijgt men koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Vervolgens is er ongeveer een week zonder symptomen. Daarna kan hersen(vlies)ontsteking ontwikkelen, vaak met ernstige hoofdpijn. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Ongeveer 1-2% van de mensen die ernstige klachten krijgen houdt daarvan restverschijnselen of overlijdt.

1 reacties

Teken-encefalitisvirus in Nederland aangetroffen

door anoniem, 6 August 2016 om 11:09

Dit lijkt verdomd op wat ik voorheb : exact twee weken geleden door een teek gebeten in Voeren, heb ik spierpijn en koorts gekregen. Vraag : kan ik iets doen in de week die me rest vooraleer ik misschien de ernstige tweede fase krijg ?

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub