Voor jou gelezen op De Standaard

De nadelen van collectief blokken

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Mei is voor studenten de start van een maand lang studeren en examens afleggen. De trend om in groep te studeren zet zich ook dit jaar weer door. Maar samen blokken in een bibliotheek of studieruimte is niet alleen rozengeur en maneschijn. ‘Samen blokken lijdt onder zijn populariteit’, klinkt het bij Teleblok. Enkele frustraties.

1. Festivalsituaties

Een plaatsje bemachtigen in de gewenste bibliotheek: het is soms een huzarenstukje. Op verschillende plaatsen staan ellenlange wachtrijen, andere locaties werken met online registratie en zijn sneller ‘uitverkocht’ dan een topconcert.

‘Een van de twee grote klachten van studenten is de capaciteit’, zegt Peter Verbist, coördinator van het leercentrum Agora in Leuven. ‘We slagen er momenteel niet in - niemand in Vlaanderen - om de vraag te beantwoorden. Er komen steeds meer plaatsen, maar de vraag stijgt voortdurend.’

‘Elke ochtend staan hier voor acht uur al honderden mensen aan te schuiven’, klinkt het in Leuven. ‘Ook bij ons staan elke ochtend honderden studenten te drummen’, zegt Birgitta De Rynck van Campus Schoonmeersen in Gent. ‘Maar wij gaan om acht uur open. Geen minuut vroeger.’

2. De ‘badhanddoekenproblematiek’

De badhanddoekenproblematiek is een probleem in bijna elke bibliotheek: net zoals aan het strand wordt een plaats bezet gehouden die op dat ogenblik niet gebruikt wordt. ‘Enkel een appel, een boekentas en een stift zorgt voor grote frustratie bij de collega-studenten.’, zegt Stijn Heitzmann van Agora Leuven.

‘Iedereen kent het fenomeen van de spookplekken’, vult Verbist aan. ‘Sommige studenten nemen wel heel uitgebreide pauzes of houden plaats voor andere studenten. We zien dat studenten het moeilijk hebben om zelf initiatief te nemen. Het is dan ook niet zo simpel. Momenteel lopen er wel enkele pilootprojecten, waaronder de parkeerschijf.’

3. Als haringen in een tonnetje

‘“Ik ga niet graag studeren in de bibliotheek omdat iedereen daar op elkaar geplakt zit”, heb ik vandaag nog gehoord’, zegt Griet Speeckaert van Teleblok. Door de toenemende vraag om samen te studeren proberen sommige instellingen zo veel mogelijk studenten in de voorziene ruimte een plaats aan te bieden. En dat valt niet altijd in de smaak.

‘Studenten appreciëren net de huiselijke sfeer en de ruimte op een bloklocatie’, aldus Speeckaert.

4. Te laat open, te vroeg gesloten

Toezichthouders weten: de studiezaal kan niet lang genoeg open zijn. ‘Studenten willen dat de bibliotheek 24/7 open is. Dat willen wij ook hoor’, benadrukt Demmy Verbeke, faculteitsbibliothecaris en verantwoordelijke van Artes in Leuven, ‘maar dat is compleet onbetaalbaar.’

5. Vreemden in ‘onze’ bibliotheek

Studenten Letteren en Wijsbegeerte die klagen dat er plots Geneeskundestudenten in hun bib studeren: het is een klacht die Demmy Verbeke, faculteitsbibliothecaris en verantwoordelijke van Artes in Leuven, al meerdere keren gehoord heeft.

‘Het perceptieprobleem hangt volgens mij samen met het faciliteitprobleem’, zegt Verbeke. ‘Als er honderd studenten in een zaal zitten, waarvan 97 studenten Letteren en Wijsbegeerte, zullen studenten zich toch focussen op de drie vreemde studenten. Zolang er plaats tekort is, zal dat zo blijven.’

6. ‘Shhht’

Het zal u niet verbazen: in sommige bibliotheken zitten groepjes studenten die durven giechelen en fluisteren. Veel studenten ergeren zich dan ook aan pratende studenten (en sommigen zelfs aan de mensen die vervolgens ‘shhht’ zeggen).

Toch is praten geen groot probleem, volgens toezichthouders. ‘Tijdens de examens wordt er niet zo veel gepraat. Er is voldoende sociale controle’, zegt Verbist. ‘In sommige zalen is er eigenlijk zelfs geen zaalwachter nodig. Het is zelfregulerend fenomeen’, vindt ook Verbeke.

‘Maar praten op de gang: dat blijft een ergernis voor veel studenten’, aldus Verbist.

7. Hapjes en drankjes

In sommige bibliotheken storen mensen zich aan het feit dat er elk vijf minuten een blikje wordt opengetrokken, in andere bibliotheken betreuren studenten dat ze enkel water mogen meenemen. ‘Ik denk niet dat er één regel moet zijn voor alle bibliotheken’, zegt Verbist.

De grens bij verschillende blokplaatsen? Warm eten en alcohol. ‘Het bezorgt niet alleen de studenten overlast, ook de druk op het personeel verhoogt’, besluit Birgitta De Rynck.

8. Afgeleiden leiden af

Een laatste frustratie: studenten die afgeleid zijn, leiden ook andere studenten af. En dan gaat het niet alleen over geroezemoes. Iedereen kijkt wel eens even mee met zijn of haar buurman die een grappig filmpje bekijkt.

‘Er gaan regelmatig smartphones af en zowat iedereen heeft een laptop bij’, klinkt het in de Gentse Schoonmeersen. ‘We kunnen helaas niet controleren wat er op die laptops gebeurt.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160524_02305531


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram