Mag u putwater drinken?

nieuws Putwater is grondwater dat u zelf oppompt. Dat is niet altijd veilig. Wilt u toch putwater gebruiken als drinkwater, neem dan maatregelen om de veiligheid te verhogen. En laat uw putwater zeker controleren.

Waarom is putwater niet veilig?
De meeste particuliere waterputten zijn maar enkele meters diep. Daardoor raakt putwater veel sneller vervuild dan het drinkwater van de watermaatschappijen. Een mesthoop vlakbij, een lekkende stookolietank, rioolwater, pesticiden … Zelfs een klein probleem is genoeg om putwater ondrinkbaar te maken. Sommige verontreinigingen kunnen ervoor zorgen dat het putwater niet geschikt is om te drinken, en ook niet voor het bereiden van voedsel en dranken. Soms is putwater ook niet geschikt voor hygiënische toepassingen zoals tanden poetsen, douche of bad.

Van vervuild putwater kunt u ziek worden:
• bacteriën veroorzaken maag- en darmontstekingen;
• kleine hoeveelheden giftige stoffen zoals nitraten, fluor en arseen kunnen u na lange tijd ziek maken.
Vooral baby’s en ongeboren kinderen lopen een risico. Maar ook voor oudere kinderen en volwassenen kan putwater schadelijk zijn.

Gebruik dus kraantjeswater om te drinken, te koken en om u te wassen. Wilt u toch putwater gebruiken als drinkwater, neem dan maatregelen om de veiligheid te verhogen.

Gebruik zeker geen putwater als u iets ongewoons merkt: een veranderde geur, kleur, smaak, troebelheid... Een plotse verandering kan wijzen op een kwaliteitsverandering die de drinkbaarheid van het water in gedrang brengt.

Laat uw putwater controleren
Wilt u putwater gebruiken als drinkwater, laat het dan elk jaar controleren. Zelfs als het helder is, normaal ruikt en lekker smaakt, kan het vervuild zijn door bacteriën of chemische stoffen.
Bij de start van de eigen waterwinning is een volledige controle wettelijk verplicht, en vervolgens om de 10 jaar.

Hoe kunt u uw putwater laten controleren?
• U kunt een betaalde controle aanvragen bij een erkend laboratorium voor wateranalyse. U vindt deze lijst op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.
• Sommige watermaatschappijen bieden een gratis controle aan. Informeer ernaar bij uw watermaatschappij.
• Als u niet op het openbare waternet kunt aansluiten omdat u bijvoorbeeld erg afgelegen woont, heb je recht op één gratis controle van uw putwater per jaar door de VMM.

Zorg voor een veilige installatie
Ook de constructie van de put en het materiaal van de gebruikte leidingen of pompen kan ongezond water geven.

• Gebruik nooit loden leidingen of pompen: die besmetten het water met lood. Kies voor veilige materialen zoals koper of kunststof.

• Gebruikt u zowel putwater als kraantjeswater? Kies kraantjeswater om te drinken en te koken, en zorg voor twee gescheiden circuits. Verbind ze nergens met elkaar, zodat het putwater uw kraantjeswater niet kan vervuilen.

Bronnen:
www.vmm.be/gezondwater
https://www.vmm.be/publicaties/kwaliteitscontrole-putwater-richtlijnen-voor-eigen-waterwinners


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram