Sinaasappels nog gezonder dan gedacht

Laatst bijgewerkt: August 2004 | 1 reacties
appelsien-partjes.jpg

nieuws Eén sinaasappel per dag verkleint de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker met maximaal 50 procent, zo blijkt uit een studie van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), het Australische zusje van TNO.

De Australische studie is een optelsom van 48 eerder gepubliceerde studies uit binnen- en buitenland. Eén extra citrusvrucht per dag, boven op de vijf die de Australiërs altijd al adviseren, zou tevens de kans op een beroerte met 19 procent doen afnemen. Ook is er 'overtuigend bewijs' dat het eten van sinaasappelen de kans op hart- en vaatziekten, vetzucht en diabetes verkleint.

CSIRO-onderzoeker Katrine Baghurst wijt de heilzame werking van het fruit aan de antioxidanten die er in zitten. Die vangen vrije radicalen weg voordat ze het celweefsel kunnen beschadigen. In geen enkele vrucht zitten zo veel antioxidanten als in sinaasappelen. Er zijn er zeker 170 verschillende aangetoond. Zestig daarvan behoren tot de flavonoïden, die worden beschouwd als de meest effectieve vrijeradicalenvangers.

zie ook artikel : Aanbevelingen voor vitaminen

bron: refdag.nl
verschenen op : 17/08/2004 , bijgewerkt op 16/08/2004

1 reacties

diabetes

door anoniem, 22 June 2013 om 15:45

ben zwaar diabetes mijn vraag is ik heb een sinaasappelzucht die me tot 8 sinaasappelen doet eten per dag mijn sigaret wat de suiker betreft is dat niet te veel

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub