Honden herkennen emoties via ons gezicht en onze stem

123-dieren-hond-4-4.jpg

nieuws Een typische eigenschap van ‘het menselijk ras’ is ook bij honden aanwezig: zij zijn namelijk in staat om een combinatie van stemintonatie en gezichtsuitdrukking te interpreteren.

Tot nu toe werd die eigenschap blijkbaar enkel bij de mens aangetoond, zegt een Brits onderzoeksteam van de Universiteit van Lincoln. Dieren kunnen emotionele signalen wel detecteren en identificeren maar enkel bij hun eigen soort. Ze herkennen natuurlijk wel een dreiging en ze kunnen daarop reageren door aan te vallen of te vluchten, maar dat gedrag situeert zich op een ander terrein. Wat deze onderzoekers aantonen, is dat een hond een bijzondere eigenschap heeft: het dier heeft wat ze noemen een hoge cognitieve vaardigheidsgraad.

Voor dit experiment werden een twintigtal honden samengebracht die foto’s te zien kregen van mannen of vrouwen (die ze niet kenden) die blij of boos waren. Bij elke foto hoorde er ook een geluidsimpuls: een agressieve stem of een opgewekte stem. Interessant is dat alles door elkaar werd gehaald: een boos gezicht met een agressieve stem, een boos gezicht met een opgewekte stem, een blij gezicht met een agressieve stem en een blij gezicht met een opgewekte stem.

De observatie van dat alles leert dat honden veel langer en veel aandachtiger naar de ‘realistische’ combinaties kijken: namelijk een boos gezicht met een agressieve stem en een blij gezicht met een opgewekte stem. De onderzoekers zeggen dat ‘deze resultaten aantonen dat honden in staat zijn om emotionele informatie in een bimodaal schema af te leiden en te verwerken’. Met andere woorden: ze analyseren de twee informatiebronnen (gezichtsexpressie en stemintonatie), ze gaan na of die coherent zijn en ze nemen in functie daarvan een houding aan.’ De onderzoekers leggen er nog eens de nadruk op dat de foto’s – stilstaande beelden dus – wel degelijk mensen toonden die de honden niet kennen. De capaciteit van de hond om menselijke emoties te ontcijferen is dus wel degelijk zeer betrouwbaar.

bron: Biology Letters (http://rsbl.royalsocietypusblishing.org)

Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram