Wanneer antibiotica bij middenoorontsteking?

nieuws Middenooronsteking (Otitis Mdia Acuta) is een veel voorkomende aandoening, vooral bij kinderen. In ongeveer de helft van de gevallen is de oorzaak een besmetting met pneumokokken, in zowat 40% van de gevallen is geen bacteriële oorzaak te vinden. In 90% van de gevallen verdwijnen de ergste klachten binnen de 3 dagen spontaan, de oorloop ten gevolge van trommelvliesperforatie verdwijnt meestal na een tweetal weken. Dikwijls ontstaat slechthorendheid door vochtophoping achter het trommelvlies, wat meestal na enkele weken spontaan verdwijnt.

Volgens de Nederlandse richtlijnen voor goede medische praktijk volstaat het in de meeste gevallen om een pijnstiller te geven (bij voorkeur zetpillen van paracetamol).

Antibiotica is alleen aangewezen:

bij kinderen jonger dan 6 maanden
bij oudere kinderen wanneer de ziekte abnormaal evolueert (bij toenemend ziek zijn, aanhoudende oorpijn, slechter drinken) of indien geen verbetering optreedt na drie dagen. Ook wanneer de ziekte binnen het jaar opnieuw optreedt kunnen antibiotica worden overwogen.
Controle door de arts is zeker nodig wanneer het oor na twee weken niet droog is (oorperforatie).
Verwijzing naar de specialist moet gebeuren indien geen verbetering optreedt na 24 tot 48 uur bij het nemen van antibioticum, wanneer het loopoor blijft aanhouden, ondanks antibiotica en bij herhaald optreden van ontstekingen (drie of meer per jaar).
In geval van trommelvliesperforatie moet zwemmen met het hoofd onder water worden afgeraden. Douchen is wel toegestaan.


Laatst bijgewerkt:

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram