Palmolie kan leiden tot te hoge inname schadelijke stof bij kinderen

123-zoet-snoep-suiker-chocl-170-10.jpg

nieuws Tijdens de productie van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral van palmolie, wordt 3-MCPD gevormd. Deze stof kan schadelijk zijn voor de nieren.
Het Nederlandse RIVM berekende hoeveel 3-MCPD mensen via voedsel kunnen binnenkrijgen. Voedingsmiddelen die hoge gehaltes van deze stof kunnen bevatten zijn bijvoorbeeld sauzen, koek, gebak en margarine. Deze inname is vervolgens vergeleken met de gestelde gezondheidslimiet voor deze stof.

3-MCPD (3-monochloorpropaan-1,2-diol) is een stof die in hoge dosering schadelijk kan zijn voor de nieren. Het kan ontstaan bij verhitting tot hoge temperaturen. Met name bij de productie van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral palmolie.
Geraffineerde palmolie wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt zoals margarine (halvarine), sauzen en koek en gebak. Ook in andere voedingsmiddelen zoals sojasaus en gerookte vis worden kleine hoeveelheden 3-MCPD gevonden.

Te hoge inname
Daaruit blijkt dat vooral kinderen kans lopen op een inname boven de gezondheidslimiet voor 3-MCPD. Gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van 2 tot en met 6 jaar had een inname boven die maximumgrens. Bij 7-jarigen was de inname het hoogst per kilogram lichaamsgewicht: 35 procent van hen had een inname boven de gezondheidslimiet. Daarna daalde de inname: vanaf 17 jaar werd bij minder dan 5 procent van de bevolking de limiet overschreden.

Gezondheidsrisico?
Het RIVM geeft zelf aan dat er nog geen harde conclusies kunnen worden getrokken, omdat er maar zeer weinig gegevens beschikbaar zijn. Er is niet daadwerkelijk gemeten hoeveel kinderen effectief binnen krijgen.
De stof is waarschijnlijk altijd in levensmiddelen aanwezig geweest, maar dat weten we nu beter omdat in dit onderzoek verbeterde analysetechnieken zijn gebruikt. Wel is meer onderzoek naar de werkelijke gezondheidsrisico’s voor de mens nodig, zodat nagegaan kan worden wat er moet gebeuren om de consument nog beter te beschermen.
Op basis van dit onderzoek ziet het Voedingscentrum onvoldoende reden om bepaalde producten met palmolie af te raden. Wel is het zo dat palmolie meer verzadigd vet bevat dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol.
U kunt het beste kiezen voor een vet waarvan maximaal een derde van het totale vet uit verzadigd vet bestaat.

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2016/Indicatie_van_de_inname_van_3_MCPD_via_voedsel
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/3-mcpd-in-voeding-meer-onderzoek-nodig.aspx


Laatst bijgewerkt: april 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram