Koorts na een reis in de tropen? Denk aan malaria!

123-koorts-thermometer-04-16.jpg

nieuws Elk jaar worden in ons land gemiddeld 300 tot 350 gevallen van malaria geregistreerd, waarvan één à twee met dodelijke gevolgen. Begin dit jaar is nog een stewardess van Brussels Airlines na een kort verblijf in Kameroen overleden aan de gevolgen van malaria.
Nochtans is malaria meestal goed te behandelen als u er tijdig bij bent.

Wie koorts heeft na een reis naar de tropen, moet altijd het ergste denken en zo snel mogelijk een arts raadplegen.
1. Waar kunt u besmet worden?
• Malaria komt alleen voor in gebieden waar anophelesmuggen aanwezig zijn: in de tropen en in een aantal subtropische gebieden. Op de website van het ITG (www.itg.be/itg/Uploads/MedServ/Malaria-World.jpg) vindt u een wereldkaart met de risicogebieden.
• De meeste malariagevallen in ons land worden vastgesteld bij mensen die terugkomen uit West-Afrika.
• In de meeste grote steden is er weinig of geen risico voor besmetting, behalve in Afrika, waar het risico wel reëel blijft. In de buitenwijken van de grote steden in Azië (o.a. India) kan het risico ook bestaan.
• Vanaf 1500 tot 2500 m kunnen er minder tot geen anophelesmuggen voorkomen, afhankelijk van temperatuur en klimaat op die hoogte.
• In een aantal gebieden varieert het risico zeer sterk volgens de seizoenen.

2. Kunt u ook besmet worden als u malariapillen hebt genomen?
Geen enkel geneesmiddel is honderd procent doeltreffend om malaria te voorkomen. Ook als u nauwgezet voor, tijdens en na uw verblijf in malariagebied preventief de voorgeschreven malariapillen hebt genomen, kunt u besmet worden. De kans op besmetting is natuurlijk groter wanneer u geen pillen neemt wanneer dat wordt aangeraden, of wanneer u de pillen niet tijdig, niet regelmatig (dagelijks of wekelijks, afhankelijk van het type pil) of niet lang genoeg hebt ingenomen. De malariapillen moeten immers gedurende een zekere tijd voor vertrek, tijdens het volledige verblijf en tot een zekere tijd na het verlaten van het malariagebied op regelmatige wijze ingenomen worden.

3. Wanneer een arts raadplegen?
• Wanneer u tijdens uw verblijf in malariagebied of in de drie maanden na terugkeer koorts krijgt (vanaf 38°C in de oksel) die langer dan 24 uur duurt, moet u het ergste vrezen en zo snel mogelijk een arts raadplegen. Ook als u geen enkele andere klacht hebt. Een malaria-aanval kan op enkele dagen tijd dodelijk aflopen indien niet tijdig een correcte behandeling wordt ingesteld.
• Ook als u tijdens uw verblijf in malariagebied een malaria-aanval hebt gehad en daarvoor ter plaatse verzorgd werd, moet u na terugkeer in België zo snel mogelijk een arts raadplegen.
• Indien er alarmsymptomen aanwezig zijn, zoals koorts die langer dan 3 dagen bestaat, donker gekleurde urine, geelzucht, kortademigheid of verminderd bewustzijn, is een dringende
hospitalisatie aangewezen.

4. Waarom moet er een bloedtest uitgevoerd worden?
Vele infectieziekten beginnen met dezelfde verschijnselen (grieperig gevoel, met of zonder koorts). Het is onmogelijk om op basis van alleen de symptomen een malaria-aanval uit te sluiten.
• Om na te gaan of het al dan niet om malaria gaat moet u tijdens een verblijf in malariagebied bij koorts of als u zich onwel voelt, zo snel mogelijk medische hulp zoeken en moet een onderzoek van een 'dikke druppel' en een 'bloeduitstrijkje' worden uitgevoerd.
• Ook als u terug in België bent en binnen een termijn van 3 maanden na terugkeer uit malariagebied ziek wordt (koorts of een een griepale toestand met of zonder koorts) moet uw arts zo snel mogelijk een bloedtest doen (bloedafname met EDTA) waarvan het resultaat binnen enkele uren bekend is, zodat onmiddellijk een adequate behandeling kan gestart worden. Indien tijdig behandeld, is malaria perfect te genezen.
• Het op eigen initiatief starten van een noodbehandeling voor malaria na thuiskomst kan tot gevaarlijke vergissingen leiden en is absoluut af te raden.


Wereld Malariadag
www.worldmalariaday.org/

bron: www.itg.be

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram