Waarop letten bij aankoop van een kindermatras?

123-baby-kinderbed-slapen-04-16.jpg

nieuws

Een kind ligt veel in bed. Daarom is het belangrijk dat een matras veilig en van goede kwaliteit is

1. Wiegendood en verstikking


Ga na op de verpakking of bij de handelaar of de matras lucht en waterdamp doorlaat. Dit absorbeert transpiratievocht en helpt voorkomen dat de baby te warm krijgt.

  • De matras moet voldoende stevig zijn zodat het kindje er niet in wegzakt. Een te dunne matras kan gemakkelijk vervormen, omklappen of verschuiven waardoor het kindje gekneld kan geraken tussen matras en wand of onder de matras kan komen. Je kan zelf controleren of de matras niet te zacht is: druk met je platte hand en gestrekte arm op de matras. Als het goed is, druk je de matras maar een klein stukje in.
  • Kies bij voorkeur de matras die standaard bij het kinderbed of de wieg wordt geleverd. Kies een passende matras (maximaal 3 cm ruimte tot de bedrand in welke positie de matras zich ook bevindt). Anders kan het kind tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
  • Voor een kind tot 20 kg maakt het niet zoveel uit of de matras een vulling van schuim of pocketvering heeft. Matrassen met een vulling van traagschuim en van (imitatie)latex kan je beter niet gebruiken voor kleine kinderen: deze materialen ventileren vaak minder goed, en dat is ongezond voor het kindje.
  • Gebruik geen matras met korrels. Het hoofdje van je kind zakt hierin weg. Als je kind op zijn buik rolt, kan het misschien stikken.
  • Kies bij voorkeur een matras waarbij uitsluitend natuurlijke stoffen zoals katoen en wol in de tijk zijn verwerkt. Kunstvezels kunnen minder goed ventileren, waardoor de baby het te warm kan krijgen.
  • Er bestaan geen bewijzen dat matrassen waarvan beweerd wordt dat ze wiegendood kunnen helpen voorkomen enig effect hebben op het risico op wiegendood.
  • Koop nooit een matras met een plastic hoes. Een nadeel van plastic is dat het warm is. Een plastic matras laat geen frisse, schone lucht door. Je kind kan daardoor stikken.
2. Voorkomen van val uit kinderbed


Laat de matras niet hoger komen dan het teken aan de binnenkant van het bed die de max. hoogte van de matras aangeeft.

3. Brandveiligheid

De ontvlambaarheid van de matras is een belangrijke eis met betrekking tot brandveiligheid. Een matras met de markering EN597 voldoet aan de Europese veiligheidsnorm voor ontvlambaarheid. Deze norm zegt alleen iets over de ontvlambaarheid van de stof waarmee de matras is overtrokken, niets over de samenstelling of inhoud van de matras.

4. Hygiëne
  • Kies bij voorkeur een matras met een afneembare tijk die op 60 °C gewassen kan worden.
  • Lucht de matras goed: sla de dekens terug als het kindje niet in bed ligt, en lucht de slaapkamer dagelijks door het raam te openen.
  • Kijk de matras regelmatig na op vlekken en vervormingen.
  • Koop geen tweedehands matras omwille van vlekken en vervormingen.
  • Er zijn matrassen op de markt die speciaal behandeld zijn tegen allergie, tegen huisstofmijt, tegen bacteriën, tegen schimmels, enz. De behandeling met chemicaliën en de speciale hoes hebben belangrijke nadelen die ze ongeschikt maken voor kindermatrassen.
  • Kies nooit voor een matras die geïmpregneerd is met mijten- , bacterie- en ander organismen dodend middel.
  • Matrassen met afritsbare covers die zeer dicht geweven zijn of een speciale coating aan de binnenkant hebben, zodat mijten er niet doorheen kunnen dringen, ventileren vanwege hun dichte structuur slecht. Een slechte ventilatie is minstens zo ongezond voor een baby als stofmijten.
5. Matrasbeschermer

Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag, bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur.

  • Ga na op de verpakking of bij de handelaar of de matrasbeschermer lucht en waterdamp doorlaat. Kies bij voorkeur voor molton (een soort katoen).
  • De matrasbeschermer moet goed aansluiten rond de matras.
  • Er zijn waterproof matrasbeschermers op de markt die luchtdoorlatend zijn.
  • Over de matrasbeschermer kan je een hoeslaken aanbrengen.
  • Bij baby’s die in de eerste weken moeite hebben om op temperatuur te blijven, wordt een matrasbeschermer afgeraden. Enerzijds omdat de ventilerende toplaag zorgt voor afkoeling van de pasgeboren baby en anderzijds omdat het gebruik van een heetwaterkruik op een niet-vochtdoorlatende laag risico’s met zich meedraagt.

Bronnen:
www.kindengezin.be/veiligheid/slapen/kinderbed-en-bedmateriaal/matras-en-beschermer/
www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapenwww.consumentenbond.nl/kindermatras/


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram