Acht goede redenen om niet te roken in de auto

123-roken-sigaret-auto-03-16.jpg

nieuws Steeds meer landen verbieden roken in de auto, zeker in aanwezigheid van kinderen. Ook in ons land ijvert de Nationale Coalitie tegen Tabak voor een rookverbod, en er liggen een aantal wetsvoorstellen in het parlement om een dergelijk verbod in te voeren.

Uit een enquête van de Stichting tegen Kanker in 2014 bleek dat er onder de Belgische bevolking een breed draagvlak is voor een rookverbod in de auto: 67 procent van de ondervraagden schaarde zich toen achter zo’n maatregel. Zelfs 55% van de rokers is er voorstander van.

1. Roken in een auto zorgt voor zeer hoge concentraties sigarettenrook. Roken in de auto veroorzaakt 11 tot 27 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Hoe meer gerookt werd, hoe hoger de concentraties fijnstof.
Dat is schadelijk voor de roker én zijn/haar passagiers. De ramen openzetten of andere vormen van ventilatie zijn niet toereikend om deze stoffen te verwijderen.

2. Bij mensen die passief meeroken, neemt het risico op longkanker tot 20 tot 30% toe ten opzichte van mensen die niet aan tabaksrook worden blootgesteld. Andere risico's van passief meeroken zijn onder meer hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct en een beroerte, meer luchtweginfecties en bij zwangere vrouwen een lager geboortegewicht van het kind.
Er is voor tabaksrook geen veilige minimumdosis. Bij lage concentraties treden al schadelijke effecten op.

3. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig voor tabaksrook. Kinderen krijgen bij blootstelling aan omgevingstabaksrook meer schadelijke stoffen binnen dan volwassenen en zijn gevoeliger voor de effecten. Ze ademen sneller, absorberen meer schadelijke stoffen omwille van hun grootte en lichaamsgewicht, hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling en zijn gevoeliger voor mutaties op celniveau. Meeroken maakt kinderen vatbaarder voor luchtwegklachten en -aandoeningen (zoals piepende ademhaling, longontstekingen, chronische bronchitis) en oorontstekingen. Het verergert astma en verhoogt ook hun risico om later kanker en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Bij jonge kinderen verhoogt de kans op wiegendood.

4. Een deel van de rook hecht zich aan oppervlakten. Ze kruipen in de zetels en de vloerbekleding. Ze kleven aan het plafond en de deurhendels. Zo ontstaat vervuiling door tabaksrook nadat de rook zelf verdwenen is of als de roker niet rookt als er passagiers zijn. De rookdeeltjes die zich hebben vastgezet kunnen uren, weken en maanden later weer vrijkomen. Dat is de zogenaamde derdehandsrook.
Jonge kinderen hebben meer fysiek contact met de vloer en andere oppervlakken waar neergeslagen rookdeeltjes zich ophopen. En ze maken meer hand-tot-mond bewegingen.

5. Als kinderen opgroeien in een omgeving waar regelmatig wordt gerookt, is de kans tot driemaal groter dat zij later ook zelf gaan roken. Mogelijk speelt de voorbeeldfunctie van ouders hierin een rol. Maar ook dat de blootstelling aan tabaksrook zélf zou een invloed hebben op de ontvankelijkheid voor een nicotineverslaving.

6. In tegenstelling tot volwassenen hebben kinderen meestal geen keuze om wel of niet in een auto te stappen waarin wordt gerookt. Zeker als ze nog klein zijn, kunnen ze niet opkomen voor zichzelf als ze niet willen meeroken.

7. De maatregel zou een sensibiliserend effect hebben en een goede aanvulling zijn op het rookverbod in de horeca en andere publieke ruimtes en het reclameverbod voor tabak. Het aantal rokers is hierdoor geleidelijk gedaald, net als het aantal rokers dat nog binnen rookt of in gezelschap van anderen. Recent onderzoek naar de invloed van anti-rookwetgeving in Engeland laat zien dat een rookverbod in publieke ruimtes leidt tot een sterke daling van perinatale sterfte.
Ook een rookverbod in de auto wanneer kinderen meerijden zal er toe bijdragen dat mensen ook thuis minder roken in het bijzijn van hun kinderen.

8. Roken in de auto is ook slecht voor de verkeersveiligheid. Het zorgt niet alleen voor afleiding, net zoals bijvoorbeeld mobiel bellen of sms'en, maar het zou ook een licht bedwelmend effect hebben waardoor de concentratie vermindert.

Meer informatie
www.nooitbinnenroken.be
www.kanker.be/nieuws/ook-belgi-moet-roken-de-auto-het-bijzijn-van-kinderen-verbieden
www.knmg.nl/Nieuws/Overzicht-nieuws/Nieuwsbericht/150768/KNMG-verbied-roken-in-auto-in-bijzijn-van-kinderen.htm
www.bma.org.uk/working-for-change/improving-and-protecting-health/tobacco/smoke-free-private-vehicles


Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram